شنبه ۱ ارديبهشت ۱۳۹۷ ساعت ۱۰:۰۱
بارش امید بر قلب کشاورزان بشرویه

کشاورزان برای احداث بند کمر همت بسته‌اند/ هدر رفت ۷۰ درصد از رواناب‌ها در بشرویه

بارش‌های بهاری بشرویه در مدت اخیر با سرریز کردن بندها و سدهای این شهرستان روحیه امید را دوباره در دل مردم و به‌خصوص کشاورزان این خطه کویری زنده کرد.
کشاورزان برای احداث بند کمر همت بسته‌اند/ هدر رفت ۷۰ درصد از رواناب‌ها در بشرویه
 
به گزارش گروه اقتصادی خراسان‌تایم به نقل از خبرگزاری فارس، با وجود خشکسالی‌های پیاپی و کمی بارندگی‌ها در شهرستان بشرویه مردم و به‌ویژه کشاورزان رفته‌رفته از وضعیت آبی این منطقه قطع امید کرده بودند.
بارش‌های بهاری در مدت اخیر با سرریز کردن بندها و سدهای این شهرستان روحیه امید را دوباره در دل مردم و به‌خصوص کشاورزان این خطه کویری زنده کرد.
بند سنگ و ملات قوسی روستای فتح‌آباد شهرستان بشرویه یکی از بندهایی بود که در بارندگی‌های اخیر در طول یک ماه گذشته دو مرتبه سرریز کرده است.
محمد گریان در گفت‌وگو با فارس اظهار داشت: بیش از 10 سال است که بند سنگ و ملات قوسی روستای فتح‌آباد حتی به‌طور کامل نیز آبگیری نشده است.
وی افزود: این سازه اگر لایروبی شود و یا افزایش ارتفاع را در آن داشته باشیم همچون گذشته می‌توانیم به مدت یک سال از آب موجود در سازه برای کشاورزی منطقه استفاده کنیم.
دهیار روستای فتح‌آباد بیان کرد: صدای آب صدای زندگی است و بارندگی‌های اخیر امید ماندن را در دل مردم زنده کرده و با این حجم بارش مهاجرت معکوس را به روستا خواهیم داشت چراکه رونق کار کشاورزی و دامداری را شاهد خواهیم بود.
گریان عنوان داشت: در پایین‌دست بند قوسی روستای فتح‌آباد بندی با عنوان یک منبع بند تنظیمی به همت مردم و کشاورزان این روستا در حال ساخت است که تاکنون مردم برای ساخت آن 35 میلیون تومان هزینه کرده‌اند، اما این بند با طراحی آبخیزداری و نظارت مسؤولان صورت گرفته تا آب سرریز شده از بندها پشت آن ذخیره‌شده و به وسیله شیرفلکه به میزان مورد نیاز در فصل کاشت محصولات آب وارد قنات روستا شود.
بخشدار ارسک  نیز در گفت‌وگو با فارس اظهار داشت: بند فتح‌آباد ارسک به شکرانه باران رحمت الهی  دومرتبه سرریز شده و روحیه امید را دل کشاورزان این منطقه زنده کرده است.
سیدرضا مرتضوی‌ثانی عنوان داشت: در سالی که گذشت مردم روستای فتح‌آباد در بحث آب قنات با مشکل مواجه شدند و خواستار حفر چاه به‌جای قنات بودند که خوشبختانه با بارندگی صورت گرفته این مشکل به‌طور کامل مرتفع شد.
وی افزود: در بخش ارسک و در دامنه رشته‌کوه شتری که به کل شهرستان مشرف است هرچه سازه آبخیزداری ایجاد کنیم باعث می‌شود که تمام روستاها، قنات‌ها و همچنین چاه موتورهای کل شهرستان از آب ذخیره‌سازی شده بهره‌مند شوند و حجم آب شوری که از کویر به سمت بخش ارسک در حرکت است را مدیریت کرده و آب شیرین برداشت شود.
بخشدار ارسک بیان کرد: رودخانه فصلی و کال ترنج نیز در مجاورت این بند وجود دارد که در بارندگی اخیر نزدیک به 40 ساعت رواناب و سیلاب را داشتیم که به سمت کویر بشرویه رفته و عملاً استفاده بهینه از آن صورت نگرفت که می‌طلبد بااجرای طرح آبخیزداری و یا احداث سد مخزنی با همکاری وزارت نیرو در جهت ذخیره‌سازی رواناب‌ها اقدام کرد.
مرتضوی بیان داشت: از آب ذخیره‌شده در بند قوسی روستای فتح‌آباد باتوجه به اینکه حرکت آب‌های زیرزمینی از سمت جنوب بخش ارسک به سمت شمال و مرکز شهرستان است تمام روستاهایی که در این مسیر قرار می‌گیرند از جمله روستاهای فتح‌آباد، رقه، موردستان، باغدهک و قنات بشرویه منتفع می‌شوند.
یکی از اهالی روستای فتح‌آباد بخش ارسک نیز در گفت‌وگو با فارس بیان کرد: به همت کشاورزان این روستا بند ذخیره‌ای که نتیجه تمام بندهای این منطقه است و بازدهی خوبی در ذخیره‌سازی رواناب‌های منطقه دارد در حال احداث می‌باشد.
مرتضی حاجی افزود: در حال حاضر با کمک و هزینه کشاورزان این منطقه این بند سنگ و ملاتی با هفت متر فونداسیون و 4 متر ارتفاع با طرح آبخیزداری انجام‌شده که اگر در صورت کمک و حمایت مسؤولان، ارتفاع این سازه 6 متر دیگر افزایش پیدا کند علاوه بر ذخیره‌سازی حجم بیشتری از آب، در این منطقه آبشار ایجاد شده و خود یک فضای تفریحی و گردشگری را برای مردم شهرستان و بخش به وجود می‌آورد.
وی گفت: تاکنون بیش از 30 میلیون تومان برای احداث این سازه هزینه شده اما حدود 150 میلیون تومان دیگر نیز برای تکمیل آن نیاز است تا علاوه بر ذخیره‌سازی آب در حجم 100 هزار مترمکعب شاهد جریان دائمی آب در قنات روستای فتح‌آباد باشیم.
این ساکن روستای فتح‌آباد افزود: همچنین با این بند تنظیمی آب کنترل‌شده وارد قنات فتح‌آباد می‌شود.
حاجی خواستار حمایت و کمک مسئولان برای تکمیل این بند به‌منظور جلوگیری از مهاجرت روستاییان شد.
مسؤول واحد آبخیزداری اداره منابع طبیعی شهرستان بشرویه نیز در گفت‌وگو با خبرنگار فارس اظهار داشت: حجم آبگیری بند سنگ و ملات قوسی روستای فتح‌آباد شهرستان بشرویه 300 هزار مترمکعب می‌باشد و این سازه در آبدهی قنات فتح‌آباد ارسک تأثیر خوبی داشته است.
علی امیری عنوان داشت: از آب ذخیره‌شده در این سازه سه روستا با جمعیت 120 خانوار بهره‌مند می‌شوند.
وی بیان کرد: امسال در چهار مرحله بارندگی صورت گرفت و میزان رواناب این بارندگی‌ها 14 میلیون و 500 هزار مترمکعب بود که خوشبختانه با 115 مورد سازه آبخیزداری در این شهرستان توانستیم میزان 4 میلیون و 600 هزار مترمکعب از حجم این رواناب‌ها را ذخیره‌سازی کنیم.
مسؤول واحد آبخیزداری اداره منابع طبیعی شهرستان بشرویه اذعان داشت: در مجموع میزان رواناب‌ها به ارزش ریالی 145 میلیارد تومان به مردم منطقه از جانب خداوند هدیه داده شد.
امیری گفت: بند سنگ و ملات قوسی روستای فتح‌آباد شهرستان بشرویه با قدمت 30 ساله که با همت آبخیزداری و مشارکت مردم روستا ساخته شده در منطقه صعب‌العبوری است و تأثیر بسزایی در رونق کشاورزی مردم منطقه و جلوگیری از مهاجرت مردم روستا دارد.
وی افزود: همچنین کنترل سیل و رسوب و کاهش اثرات مخرب رواناب، کمک به آبدهی قنوات، نفوذپذیری آب در سفره‌های آب زیرزمینی از دیگر مزایای سد قوسی روستای فتح‌آباد است.
مسؤول واحد آبخیزداری اداره منابع طبیعی شهرستان بشرویه بیان کرد: متأسفانه در بارندگی‌های اخیر 70 درصد رواناب‌ها هدر رفته و تنها 30 درصد از حجم رواناب‌ها در پشت سازه‌های آبخیزداری ذخیره‌ شده‌اند.

انتهای پیام/4
Share/Save/Bookmark
کد مطلب:۱۴۰۴۴
کلمات کليدی: خراسان‌تایم , خشکسالی , بارندگی