جمعه ۱۴ ارديبهشت ۱۳۹۷ ساعت ۱۱:۰۷

مطالبه‌گری مردم از مسئولان با استفاده از ظرفیت رسانه‌ها برای توسعه خراسان جنوبی

خشکسالی، فقر و محرومیت، مهاجرت روستائیان به شهرها، بیکاری، تصادفات جاده‌ای، نبود بزرگراه و راه‌های استاندارد، راه‌آهن و پروازهای منظم هوایی از مهم‌ترین مشکلات خراسان جنوبی است که رسانه‌های این استان نقش قابل توجهی در انعکاس این واقعیت‌ها داشته‌اند.
مطالبه‌گری مردم از مسئولان  با استفاده از ظرفیت رسانه‌ها برای توسعه خراسان جنوبی
 
به گزارش گروه اجتماعی خراسان‌تایم به نقل از تسنیم، در دنیای امروز رسانه‌ها مهم‌ترین وسیله ارتباط جمعی هستند و گستردگی اخبار و اطلاعات روزانه در هر جامعه و در سطح جهان، سبب شده که وسایل ارتباط جمعی از جایگاه ویژه‌ای برخوردار شوند. مطبوعات، نقش عمده‌ای را به خود اختصاص داده و در جهت دهی به افکار و اندیشه های مردم تأثیر بسیار دارند.
مطبوعات چارچوبی است که در آن افکار و عقاید گوناگون جامعه با هم تلاقی می کنند و از این برخوردها، اندیشه های تازه ای شکل می گیرد، راه حل های جدیدی برای حل مسایل پدید می آید و انگیزه های تازه ای برای حرکت و آفرینندگی و مشارکت بر می‌انگیزد و بر عکس، سستی و بی‌رمقی مطبوعات، جامعه را بی‌حرکت کرده و به فقر فکری و معنوی و زوال می‌کشاند.
پیام روز جهانی مطبوعات تبریک به همه کسانی است که به حرفه روزنامه‌نگاری عشق می ورزند، سری پر شور و دلی پر درد دارند. آنان که با دانش و آگاهی و توانایی در کار، اطلاع رسانی درستِ این حرفه را ممکن می سازند. آنان که آزادگی، آزادی و وارستگی را بهترین خصلت کاری خود می‌دانند، با غم مردم، غمین و با شادی آن‌ها شاد می‌شوند و در نگاه و قلمشان جز حل مشکلات اجتماع را نمی‌جویند و همه آنان که با حرفه روزنامه‌نگاری زندگی می‌کنند.
 خراسان جنوبی مهد فرهنگ و هنر نیز از جمله استان‌های کشور است که بالاترین آمار نشریات و مطبوعات کشور را در خود جای داده است. در حال حاضر چهار روزنامه، 24 ماهنامه، 12 هفته‌ نامه، 10 دو هفته‌ نامه، چهار دو ماهنامه، 22 دو فصلنامه، 22 پایگاه خبری و تحلیلی و هشت فصلنامه در استان خراسان جنوبی فعالیت می‌کنند.
 این استان 11 شهرستان و حدود 800 هزار نفر جمعیت و 460 کیلومتر مرز مشترک با افغانستان دارد و مهمترین معضل این استان با وجود هم مرز بودن با کشور افغانستان، خشکسالی و کم آبی و متصل نبودن به شبکه سراسری راه‌آهن است که رسانه‌های استان با تهیه گزارش‌های خبری، گفت وگو و گزارش‌های تصویری نقش خود را در انعکاس این  مشکلات و از سوی دیگر مطالبه‌گری و رساندن پیام به مسئولان کشور به درستی نقش خود را ایفا کرده‌اند.
فراهم شدن زمینه مطالبه‌گری مردم از مسئولان از سوی رسانه‌های استان
مدیرعامل خانه مطبوعات خراسان جنوبی به مناسبت 13 اردیبهشت ماه روز جهانی مطبوعات اظهار داشت: مطبوعات بستر تلاقی افکار و علایق مختلف جامعه را فراهم می‌کنند و در عرصه‌های فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و اقتصادی اثرگذار هستند.
سمانه سالاری با بیان اینکه رسانه در همه عرصه‌های جامعه اثرگذار است، افزود: مردم و مسئولان می‌توانند برای رفع چالش‌های موجود جامعه از ظرفیت رسانه و مطبوعات استفاده کنند.
وی با تاکید بر اینکه فرهنگ مطالبه‌گری در گذشته در استان ضعیف بود که اخیرا رسانه‌های استان زمینه مطالبه گری مردم از مسئولان را فراهم کرده‌اند.
مدیرعامل خانه مطبوعات خراسان جنوبی با اشاره به اینکه آستانه نقدپذیری مدیران استان پایین است یادآور شد: مدیران باید با استفاده از ظرفیت رسانه نسبت به شفاف‌سازی عملکردشان اقدام کنند چون این مطالبه عمومی است.
سالاری اظهار کرد: تعامل دستگاه های اجرایی استان در حال حاضر با رسانه در جایگاه مطلوب نیست و این موضوع برای استان آسیب‌زا است.
وی تصریح کرد: انتقال آب، نبود راه‌آهن و خشکسالی از مهم‌ترین مشکلات خراسان جنوبی است که رسانه‌های استان نقش قابل توجهی در متوجه کردن مسئولان کشوری به این موضوع داشتند.
مدیرعامل خانه مطبوعات خراسان جنوبی گفت: رسانه ها و مطبوعات باید در مسائل مهم از جمله بحث انتقال آب به استان و راه آهن بدون توجه به دیدگاه های جناحی و سیاسی با اتحاد با یکدیگر نسبت به تحقق این خواسته عمومی اقدام کنند.
مطبوعات نقش سازنده‌ای در توسعه یک منطقه دارند
مدیرمسئول روزنامه زعفران و هفته‌نامه نواندیش اظهار داشت: مطبوعات می‌توانند نقش سازنده و مثمرثمری در توسعه منطقه و استان بنا به قدرت و امکاناتی که در اختیار دارند داشته باشند.
ابوالفضل زاهدی‌پور گفت: مطبوعات می‌توانند نقش سازنده و مثمرثمری در توسعه منطقه و استان بنا به قدرت و امکاناتی که در اختیار دارند داشته باشند.
وی افزود: این امکانات و قدرت از جایی نشأت می‌گیرد که مطبوعات در تیراژ وسیعی که پخش می کنند با تمام افکار عمومی در تماس هستند و طبیعی است که می توانند به تمام افکار عمومی خط دهی کنند و در خط مقدم جبهه انتقال اطلاعات، اخبار و رویدادها تحت عنوان جبهه فرهنگی باشند.
دبیر حزب مردم سالاری خراسان جنوبی بیان کرد: در تمام دنیا یکی از عناصر تأثیرگذار در بسترسازی و به هدف رساندن سیاست‌های کلان هر کشور و نظامی مطبوعات و رسانه‌های آن منطقه هستند. 
زاهدی پور تصریح کرد: اینکه مقام معظم رهبری نیز اشاره می‌کنند که ما در جبهه فرهنگی نیز باید همچون جنگی که در هشت سال دفاع مقدس داشتیم با جهاد، تلاش و کوشش دفاع کنیم حرف بجا و متینی است چرا که رهبری خود به عینه به این اطمینان از باب تأثیرگذاری مطبوعات در جامعه رسیده‌اند و این نشأت گرفته از قدرتی است که مطبوعات در اختیار دارند. 
وی با بیان اینکه اگر مطبوعات قدر این قدرت را بدانند می توانند در بسیاری از اهدافی که اعم از سیاسی، اقتصادی و اجتماعی دارند به جامعه خدمت و کمک کنند خاطرنشان کرد: به همین دلیل است ک می گویند مطبوعات به عنوان رکن چهارم دموکراسی می‌تواند جامعه را همدل و به جلو هدایت کند. 
مدیر مسئول روزنامه زعفران و هفته‌نامه نواندیش با اشاره به اینکه مطبوعات یک موتور محرک است یادآور شد: متأسفانه جای تأسف دارد که مدیران و مسئولان ما قدر مطبوعاتی‌ها، خبرنگاران و رسانه‌ها را آن گونه که باید نمی‌دانند و از آنان در جهت اتفاقات مثبتی که برای منطقه باید بیفتد استفاده نمی‌کنند و این نشان از بی‌سلیقگی مدیران دارد. 
زاهدی‌پور به رسالت مطبوعات اشاره کرد و افزود: وزنه سنگینی بر دوش مطبوعات است که نباید فراموش کنند، اما متأسفانه در برخی مواقع مشاهده می شود که مطبوعات به یک کار صنفی تبدیل شده اند که این امر درست نیست و مطبوعات یک رسالت سنگین اعم از کمک به جامعه برای رسیدن به اهداف نهایی را برعهده دارند.  
وی افزود: در حقیقت مطبوعات مالیات روح خود را با انجام کار مطبوعاتی صحیح و درست پرداخت می‌کند و این کار سنگینی است و نیاز به سربازان جان فدایی دارد. 
دبیر کارگروه فرهنگی و عضو هیئت مجمع مشورتی توسعه استان خراسان جنوبی گفت: دلیل اصلی که شاید مطبوعات به نحو احسن موفق نیستند این است که مطبوعات ما دچار مشکلات ساختاری و مالی هستند یعنی به نحوی مشکلات ما زیاد شده است که در شرایط فعلی مطبوعات ما حال و روز خوبی ندارند و علت این است که مطبوعات باید امروز تریبون مطالبات مردم باشد نه اینکه تریبون و سخنگوی ادارات و مدیران باشند بنابراین این امر یک آفت بزرگ برای مطبوعات است. 
زاهدی پور با بیان اینکه علت این امر این است که مطبوعات به استقلال مالی کافی نرسیده‌اند و همچنین ما در شرایط مالی خوبی در کشور قرار نداریم و مشکلات اقتصادی دامن به مطبوعات زده است افزود: اگر یک مسئول می‌خواهد کار خود را خوب انجام دهد باید اول استقلال مالی داشته باشد.
وی با بیان اینکه در این راستا خواسته یا نخواسته مطبوعات ما در دامن روابط عمومی ها و ادارات قرار می گیرند و تریبون ادارات می شوند اظهار داشت: این امر یک ضعف بزرگی است که بر  مطبوعات ما حاکم است و باید برای آن فکری برداشته شود، یعنی مطبوعات ما از نظر مالی باید به جایگاهی برسند که این دغدغه و مشکل را نداشته باشند در غیر این صورت به رسالتی که بر دوش آنان گذاشته شده نخواهند رسید. 
دبیر حزب مردم سالاری خراسان جنوبی یکی دیگر مشکلات را وابستگی اساسی به ادارات دانست که یک آفت بزرگ است و یادآور شد: از طرف دیگر عدم تسلط بر کار حرفه ای و نبود سخت افزار و نیروی حرفه ای باعث شده است تا مطبوعات کار حرفه ای خود را انجام ندهند و این امر باعث تضعیف رشد و عدم شکوفایی نشریات و مطبوعات شده است.
زاهدی پور خاطرنشان کرد: در کنار این، یکی از آسیب هایی که باعث شده است مطبوعات ما ضعیف باشند متولی است و در این راستا یکی از متولیان نهادی ما خانه مطبوعات است که اگر ارزیابی شود خانه مطبوعات به هیچ عنوان نتواسته است به مطبوعات و رسانه ها کمک کند.
وی با بیان اینکه در این راستا علت کاملا مشخص است تصریح کرد: وزن خانه مطبوعات زمانی که پایین باشد و یا کسانی در خانه مطبوعات باشد که به کار حرفه ای خبرنگاری آنچنان تسلط نداشته باشند و در لابی بین مسئولان کشوری و استانی از جایگاه قابل قبولی برخوردار نباشند و نتوانند از حق مطبوعات دفاع کنند و از طرفی دیگر اگر خانه مطبوعات دارای قابلیت بین خبرنگاران باشد خوب است اما متأسفانه درحال حاضر خانه مطبوعات از مطبوعات دفاع نمی کند.
مدیر مسئول روزنامه زعفران و هفته نامه بین المللی نواندیش گفت: مسئله دیگر ضعف مالی رسانه ای و اقتصادی است که باعث شده است که افرادی در رسانه ها به کار گرفته شوند که متوسط باشند در حالی که باید افراد باهوش به کار گرفته شوند و این متأسفانه در بین مطبوعات کم است، چرا که یا سلیقه مدیران ما این است که از افراد قوی استفاده نکنند و یا ضعف مالی باعث می شود که نیروی حرفه ای به کار نگیرند. 
زاهدی پور با گلایه از اینکه در استان ما نیروی حرفه ای وجود ندارد و این امر به ضعف در آموزش ما بر می گردد اظهار داشت: همچنین کلاس ها و دوره های آموزشی برای خبرنگاران برگزار می شود اما افراد کمی در آن شرکت می کنند.
وی با تأکید بر اینکه بحث رپورتاژ، مذاکره و یا مناقصه باید یک متولی مشخص داشته باشد که آن متولی اقدام به پخش آگهی کند یادآور شد: قطعا این متولی می تواند ارشاد باشد چراکه اگر ارشاد به طور منصفانه بین مطبوعات موجود در استان نسبت به پخش آگهی های مزایده و مناقص اقدام کند بسیار خوب است.
 دبیر کارگروه فرهنگی و عضو هیئت مجمع مشورتی توسعه استان خراسان جنوبی با بیان اینکه اگر اداره کل ارشاد و مسئولان می خواهند مطبوعات به رشد برسد اجازه دهند تا مطبوعات ابتدا به استقلال برسند افزود: اگر ما مخاطب مداری و بومی گرایی را در نشریات استان لحاظ کنیم می توانیم شاهد موفقیت و رشد مطبوعات محلی باشیم و این منوط به این است که ما خود را درگیر نقد سازنده کنیم.
زاهدی پور با اشاره به اینکه اگر در دایره نقد سازنده کار کنیم مطبوعات به جایگاه خوبی می رسند یادآور شد: مسئولان باید مطبوعات را به جایگاهی برسانند تا استقلال اقتصادی آنان تأمین شود وگرنه مطبوعات ما موفق نخواهند بود.
مطبوعات باید زبان گویایی مردم و زنگ بیداری مسؤلان باشند
رئیس هیئت مدیره خانه مطبوعات استان خراسان جنوبی با اشاره به اینکه مطبوعات باید زبان گویایی مردم و زنگ بیداری مسؤلان باشند اظهار داشت: رسالت عرفی و اخلاقی مطبوعات ایجاب می‌کند تا حقایق را آن گونه که هست مطرح کنند و هیچ گاه با کتمان حقیقت، صورت مسئله را تغییر ندهند.
محمد قربانی با بیان اینکه مهمترین رسالت مطبوعات پاسداری از دستاوردها و ارزشهای انقلاب اسلامی گفت: مطبوعاتی که در کشور منتشر می‌شوند در راستای تحقق اهداف بلند انقلاب گام بردارند.
رئیس هیئت مدیره خانه مطبوعات  استان خراسان جنوبی با اشاره به اینکه مطبوعات به عنوان پل ارتباطی بین مردم و مسؤلان انجام وظیفه می‌کنند اظهار داشت: مطبوعات باید حقایق عدالت اجتماعی را در جامعه گسترش دهند.
وی با بیان اینکه اسلام، آیین علمی و عملی است که پیام‌های رهایی‌ بخش آن در هر اجتماعی هدف های انسانی را رهبری می‌کند افزود: بی شک ارزش‌های فرهنگ ما که ناشی از مکتب الهام بخش اسلام است.
رئیس هیئت مدیره خانه مطبوعات  استان خراسان جنوبی با تبریک به اصحاب رسانه و مطبوعات خراسان جنوبی بیان کرد: شایسته است مطبوعاتی که در کشور منتشر می شوند ارزش ها و مطالب مطرح شده در آنها از مکتب الهام بخش اسلام سرچشمه گرفته و در راستای تحقق اهداف بلند انقلاب گام بردارند.
وی گفت: توسعه تدریجی مطبوعات ایران طی دو دهه اخیر و پس از انقلاب اسلامی و نقش فعال آنان در همه عرصه های جامعه، در انتقال اطلاعات و طرح مباحث فکری و نظری، در زمینه حدود، حقوق و آزادی های مطبوعات گام مؤثری محسوب می شود.
قربانی با بیان اینکه  جمله ای از امام راحل  که فرمود «قلم آزاد، قلمی است که توطئه گر نباشد، قلمی آزاد است روزنامه ای آزاد است که نخواهد این ملت را به عقب و تباهی بکشد.» تصریح کرد: پای بندی مطبوعات به نظام مقدس جمهوری اسلامی و کمک به پیشبرد و اصول و اهداف این نظام، از سیاستهای کلی آزادی مطبوعات و وظیفه اصلی آنان است.
رئیس هیئت مدیره خانه مطبوعات  استان خراسان جنوبی با اشاره به اینکه کار و رسالت مطبوعات گستره ای وسیع دارد و پرداختن به موضوعات و مختلف اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و فرهنگی و خلاصه هر آن چه را که ممکن است به عنوان یک سوژه قلمی برای روزنامه نگار نام برد.
وی با بیان اینکه مطبوعات سالم منعکس کننده نظرات مردم هستند و مسایل و مشکلات جامعه را بدون قصد و غرضی خاص عنوان می کنند تصریح کرد: مطبوعات می توانند با انتقاد سازنده، بدون توهین و تحقیر و تخریب و ارایه اطلاعات صحیح و تحریف نشده، اعتماد مردم را به خود جلب کنند.
قربانی با تاکید براینکه مطبوعات در انتظار اخبار و یا سایر مطالب اجتماعی، سیاسی اقتصادی، فرهنگی در موارد دیگر، صداقت و درستی را اساس کار خود قرار دهند اظهار داشت: مطبوعات سالم آزادی خود را گروِ حفظِ آزادی جامعه و مردم می بینند و با آزادی قلم و بیان و اندیشه، صدمه ای به آزادی اجتماعی نمی رسانند.
این فعال رسانه ای خراسان جنوبی افرود: از مهم ترین وظایف رسانه های جمعی، به خصوص مطبوعات، گسترش دانش و اطلاعات مخاطبان در زمینه هایی است که امکان دسترسی و تجربه مستقیم از رویدادها و موضوع های مختلف برای آنان فراهم نیست و وظیفه جمع آوری، تدوین و انتقال اطلاعات و تأمین نیازهای مخاطبان و مردم در زمینه های مختلف به عهده همه رسانه های جمعی و به ویژه روزنامه ها و مطبوعات است.
قربانی با اشاره به اینکه ارتباط تنگاتنگی که بین مردم، مطبوعات و مسؤلان وجود دارد، مسئولیت مطبوعات را سنگین و دشوار می سازد یادآور شد: مطبوعات به عنوان وسیله ای برای انتقال مسایل و مشکلات مردم به مسئولان و پاسخگویی آنان به مردم است.
رسالت عرفی و اخلاقی مطبوعات ایجاب می کند تا حقایق را آن گونه که هست مطرح کنند
مدیرکل ارشاد خراسان جنوبی به مناسبت 13 اردیبهشت ماه روز جهانی مطبوعات اظهار داشت: رسالت عرفی و اخلاقی مطبوعات ایجاب می کند تا حقایق را آن گونه که هست مطرح کنند و هیچ گاه با کتمان حقیقت، صورت مسأله را تغییر ندهند، مطبوعات باید زبان گویای مردم و زنگ بیداری مسؤلان باشند.
محبی 13 اردیبهشت ماه روز جهانی مطبوعات به اصحاب رسانه و مطبوعات استان آنان که به حرفه خبر عشق  می‌ورزند، سری پر شور و وجدانی بیدار دارند تبریک گفت.
وی بیان کرد: مطبوعات چارچوبی است که در آن افکار و عقاید گوناگون جامعه با هم تلاقی می کنند و از این برخوردها، اندیشه های تازه‌ای شکل می‌گیرد.راه حل های جدیدی برای حل مسایل پدید می آید و انگیزه‌های تازه برای حرکت و آفرینندگی و مشارکت بر می انگیزد.
محبی گفت: جریان زنده اطلاعات با تکیه بر صداقت، صراحت و شجاعت خبرنگار در شریان‌های حیاتی جامعه به گردش در می‌آید و شناخت و آگاهی اهل زمان را افزون تر می کند.
مدیرکل ارشاد خراسان جنوبی از مطبوعات به عنوان رکن چهارم دموکراسی یاد کرد گفت: وجود و فعالیت مطبوعات سالم و قلم‌های متعهد بزرگترین کمک به بشریت است.
وی گفت: رسانه سالم می‌تواند با درنظر گرفتن اصل اعتماد و راستگویی و دوری از ایجاد فضای تشنج در جامعه و قبول مسئولیت‌پذیری در قبال آحاد جامعه و شناسایی و برآوردن نیازهای معقول و منطقی مخاطبان نقش موثری در اطلاع رسانی و حفظ و تقویت فرهنگ موجود و قابل قبول جامعه و همینطور بالابردن آگاهی و پیشبرد جامعه رو به سوی پیشرفت داشته باشد.
 محبی خاطرنشان کرد: آنان با دانش و آگاهی و توانایی در کار، اطلاع رسانی درست این حرفه را ممکن می‌سازند و آزادگی، آزادی و وارستگی را بهترین خصلت کاری خود می‌دانند، با غم مردم، غمین و با شادی آن ها شاد می‌شوند و در نگاه و قلمشان، جز حل مشکلات اجتماع را نمی‌جویند و همه آنان با حرفه روزنامه نگاری زندگی می‌کنند.


انتهای پیام/4
Share/Save/Bookmark
کد مطلب:۱۴۴۰۶
کلمات کليدی: خراسان‌تایم , رسانه , مطبوعات