چهارشنبه ۹ خرداد ۱۳۹۷ ساعت ۱۰:۴۲
برای نخستین بار در جهان

منحنی تشخیص عوامل کشنده مسمومیت با قرص برنج طراحی شد

رئیس مرکز تحقیقات مسمومیت ها و سوء مصرف مواد دانشگاه علوم پزشکی بیرجند گفت: برای نخستین بار در جهان، منحنی تشخیص عوامل خطر مرگ و فاکتورهای مسمومیت با قرص برنج طراحی شد.
منحنی تشخیص عوامل کشنده مسمومیت با قرص برنج طراحی شد
 
به گزارش گروه اجتماعی خراسان‌تایم به نقل از ایرنا، استفاده از سموم دفع آفات، برای مصارف کشاورزی سبب افزایش کمی و کیفی محصولات از طریق نابود کردن آفات می شود که در ایران مانند سایر نقاط جهان استفاده از قرص برنج به ویژه در نواحی شمالی کشور برای نگهداری برنج و سایر غلات در انبارها و جلوگیری از تاثیر مخرب سایر حشرات موذی کاربرد وسیعی دارد اما یکی از کشنده ترین سموم برای انسان محسوب می شود.
برای نخستین بار در جهان منحنی تشخیص عوامل خطر مرگ و فاکتورهای مسمومیت با قرص برنج طراحی شد.
رئیس مرکز تحقیقات مسمومیت ها و سوء مصرف مواد دانشگاه علوم پزشکی بیرجند در این ارتباط روز چهارشنبه گفت: طراحی این منحنی با همکاری دانشگاه علوم پزشکی اردبیل، بیرجند و یکی از دانشگاه های آمریکا انجام شد که بر اساس آن مرجع این نوع سم به طور دقیق ارزیابی، میزان خطر مرگ و میر و وجود عوارض را تخمین و اقدامات درمانی مناسب اتخاذ می شود.
دکتر امید مهرپور افزود: برای مسمومیت های مختلف در قسمت هایی از جهان از جمله آمریکا منحنی هایی طراحی می شود که روش های درمانی در این منحنی ها قابل پیش بینی است اما تاکنون برای مسمومیت با قرص برنج هیچگونه منحنی طراحی نشده است.
وی بیان کرد: همچنین برای نخستین بار در ایران و دومین بار در جهان نوعی از معالجه مسمومین ناشی از مصرف قرص برنج سال 92 در کشور کشف شد.
فلوشیپ فوق تخصصی سم شناسی بالینی و مسمومیت ها در ارتباط با مسمومیت با قرص برنج ( فسفید آلومینیوم) گفت: مصرف قرص برنج تنفس سلولی را مختل ساخته و بیشترین عارضه این فرآیند بر روی قلب و سپس سیستم عروقی نمود پیدا می کند.
مهرپور ادامه داد: پس از تحقیقات علمی و مطالعات انجام شده به این نتیجه رسیدیم که جلوگیری از افت فشار بیمار که طبیعتا از جمله عوارض این اختلال در سیستم عروقی و قلبی است می تواند مهمترین گام در نخستین اقدامات درمانی محسوب شود.
وی اضافه کرد: بر همین اساس با استفاده از یک پمپ داخل قلبی مخصوص با همکاری پزشک جراح به قلب کمک می کنیم تا بتوان کاهش فشار خون قلبی را تا حدود زیادی تحت کنترل خود درآورد تا همزمان ضمن مراقبت های ویژه بتوانیم سایر اقدامات درمانی را انجام و فرد را از مرگ حتمی نجات دهیم.
وی مسمومیت با قرص برنج را یکی از خطرناکترین و کشنده ترین سموم ساخته شده دانست و گفت: مرگ های ناشی از این مسمومین با روند صعودی هر ساله در حال افزایش است.
وی ادامه داد: مصرف این نوع قرص با مرگ و میر فوق العاده بالایی همراه است و آمارها نشان می دهد در برخی مناطق از 80 درصد تا 100 درصد منجر به مرگ می شود.
دانشیار دانشکده پزشکی بیرجند با بیان اینکه این مسمومیت بیشتر در رده سنی 20 تا 40 سال اتفاق می افتد، یادآور شد: بیشتر مرگ و میرها بر اثر مصرف قرص برنج به قصد خودکشی بوده است.
مهرپور با تاکید بر اینکه تاکنون هیچ پادزهری برای این سم شناخته نشده است، افزود: قرص برنج ماده ای بسیار خطرناک و کشنده است که حتی مصرف نیمی از آن ظرف چند ساعت منجر به مرگ انسان می شود.
این سم شناس اظهار داشت: مسمومیت با قرص برنج در سال های اخیر به عنوان یک عامل مهم مسمومیت های شدید و منجر به فوت محسوب شده بگونه ای که سالانه حدود 800 تا 900 نفر بر اثر مصرف این نوع قرص فوت می کنند.
وی با بیان اینکه طی چند سال گذشته چندین مورد از مسمومین با قرص برنج با استفاده از روش نوین معالجه، درمان شدند، گفت: در خراسان جنوبی طی سال های اخیر تنها سه مورد مسمومیت در این زمینه گزارش شده است.
رئیس مرکز تحقیقات مسمومیت ها و سوء مصرف مواد دانشگاه علوم پزشکی بیرجند افزود: نتایج این مطالعه در مجله معتبر پزشکی Basic and clinical pharmacology and toxicology به چاپ رسیده است.


انتهای پیام/4
Share/Save/Bookmark
کد مطلب:۱۴۹۹۲
کلمات کليدی: خراسان‌تایم , قرص برنج , دانشگاه علوم پزشکی بیرجند