جمعه ۲۳ شهريور ۱۳۹۷ ساعت ۱۸:۵۹

آئین سنتی علم‌بندان در روستای درخش قهستان خراسان جنوبی

همه ساله و در آئینی دیرینه و کهن در روز چهارم ماه محرم در درخش مراسم علم‌بندان برگزار و تا پایان مراسم عزاداری در عصر عاشورا علم گردانان علم‌ها را دور روستا می‌چرخانند و برای صحت و سلامتی اهالی منزل و شادی مردگان آنها ذکر فاتحه سر می‌دهند.
آئین سنتی علم‌بندان در روستای درخش قهستان خراسان جنوبی
 
به گزارش گروه فرهنگی خراسان‌تایم به نقل از خبرگزاری تسنیم، آئین‌های سوگواری و عزاداری و برپایی هیهات سینه‌زنی و زنجیرزنی و علم‌بندان در ماه محرم جایگاه ویژه‌ای در زندگی اجتماعی نزد مردم ایران داشته و در هر نقطه از کشور با توجه به فرهنگ و جغرافیای خاص آن منطقه به شیوه‌های خاصی برگزار می‌شود.
از جمله آئین‌های محرم، نخل‌گردانی وعلم بندان است که در گستره وسیعی از کشور برگزار می‌شود. درخش از توابه شهرستان درمیان استان خراسان جنوبی به عنوان یکی از روستاهای با قدمت تاریخی از جمله کانون‌های برگزاری این آئین سنتی است که سابقه‌ای دیرینه در بین سادات  و مردم این منطقه داشته ودارد.
 همه ساله مراسم عاشورا و محرم در منطقه درخش از اهمیت خاصی برخوردار است با شروع محرم تحولی در زندگی مردم ایجاد می‌شود و در ایام عاشورا و تاسوعای حسینی مردم و دوستداران اهل بیت(ع) از جای جای ایران  و خراسان جنوبی برای حضور و نظاره این رویداد تاریخی به درخش می‌آیند.
فرهنگ عاشورا در همه امور زندگی مردم عجین است در آداب و رسوم، ضرب المثل‌ها، باورها، موسیقی و دوبیتی‌ها، هر آنچه مردم آموخته‌اند سینه به سینه  و نسل به نسل منتقل  شده و این مهم در روستای درخش به خوبی جلوه‌گر است.
از اول  ماه محرم مساجد، تکایا  و حسینیه‌ها با پارچه‌های سیاه و اشعار مذهبی محتشم تزیین شده، همه شب مجالس روضه‌خوانی برگزار و در تاسوعا و عاشورا به اوج خود می‌رسد و هیهات عزادار در جای جای این منطقه به راه می‌افتد.
علم‌بندان؛ اوج عشق و دلدادگی به اهل البیت(ع)
در مراسم علم‌بندان در منطقه درخش هر بزرگ خاندان در خانه خود علم را تزیین کرده و سپس علم‌ها در مسجد جامع درخش گردهم می‌آیند و هر کدام از علم‌ها به نام یکی از ائمه اطهار(ع) نامگذاری و برپا می‌شود.
دوازده علم به نام دوازده امام و دو علم به نام حضرت فاطمه زهرا(س) و قمر بنی‌هاشم(ع)، آقا ابالفضل‌العباس(ع) در مراسم خاص با پارچه‌هایی به رنگ‌های مختلف و زیبا پوشانده می‌شود.
این مراسم نسل به نسل از پدر به پسر بزرگتر خانواده انتقال می‌یابد و هر کدام از علم‌ها علاوه بر اینکه دارای صاحبی موروثی است دارای علم‌گردانی موروثی نیز است.
نگهداری طوق بالای علم در طول سال بر عهده علم‌گردان است. علم‌گردان در طول مراسم حراست و مواظبت از علم را بر عهده دارد. به اعتقاد اهالی روستای درخش اگر علم دچار خسارت شود و یا بر زمین بیفتد توسط صاحب علم باید قربانی داده شود در غیر این صورت برای خانواده صاحب علم اتفاق ناگواری در طول سال رخ می‌دهد.
از روز چهارم محرم تا پایان مراسم عزاداری در عصر عاشورا علم‌گردانان علم‌ها را دور روستا می‌چرخانند و برای صحت و سلامتی اهالی منزل و شادی مردگان آنها ذکر فاتحه سر می‌دهند.

انتهای پیام/4
Share/Save/Bookmark
کد مطلب:۱۷۹۲۸
کلمات کليدی: خراسان‌تایم , محرم , علم‌بندان