شنبه ۱۴ مهر ۱۳۹۷ ساعت ۱۷:۲۹
تحلیلگر و کارشناس مسائل اقتصادی:

اقتصاد مقاومتی با اقتصاد ریاضتی تفاوت دارد/دو صنعت بزرگ استان، تولید تایر و پرورش مرغ و طیور نیاز به توجه ویژه دارد

تحلیلگر و کارشناس مسائل اقتصادی گفت: دولت در بحث برجام تجربه ناموفقی داشت هرچند این تجربه برای ملت ما گران تمام شد ولی در هر حال الان زمانش است که همبستگی دولت و ملت صورت پذیرد .
اقتصاد مقاومتی با اقتصاد ریاضتی تفاوت دارد/دو صنعت بزرگ استان، تولید تایر و پرورش مرغ و طیور نیاز به توجه ویژه دارد
 
 به گزارش خراسان تایم در چند سال اخیر و به خصوص در فضای شدید تحریم هایی که در چند سال گذشته بر کشور حاکم شد، بحثی به نام اقتصاد مقاومتی از سوی رهبر معظم انقلاب اسلامی مطرح  و بسیار مورد تاکید قرار گرفته است.
با توجه به شرایط اقتصادی حاکم بر جامعه به ویژه استان خراسان جنوبی گفت‌وگویی با محسن یوسفی کارشناس اقتصادی استان خراسان جنوبی داشتیم.

خراسان‌تایم: ماهیت اصلی اقتصاد مقاومتی چیست و اینکه جهت گیری اصلی آن بر چه محوری است؟
یوسفی: ببینید اقتصاد مقاومتی در واقع فراتر از این چیزی از است که ما با اقتصاد ریاضتی مقایسه کنیم، اقتصاد مقاومتی بیشتر به بخش تقویت واحدهای تولیدی و رفع نیازهای کشور در بخش تولید و همچنین در واقع در بخش بهینه سازی مصرف منابع بیشتر  و پیرامون این زمینه‌ها مطرح می‌شود که فرمایشات مقام معظم رهبری نیز به این زمینه سمت و سو داده است که روی این زمینه ها باید کار کرد و کشور را به این سمت برد که ما نیازمان را از بهینه سازی منابع داخلی تامین کنیم.
 
خراسان‌تایم: نقش بخش خصوصی را در این موضوع چگونه می‌دانید؟

یوسفی: متاسفانه حمایت‌های لازم از بخش خصوصی در کشور نمی‌شود، بخش خصوصی بیشتر در جاهایی دیده شده که مثلا رانت وجود داشته چون در طول سال های گذشته اقتصاد ما سالم نبوده و بخش خصوصی بیشتر متمرکز شده به جاهایی که رانتی وجود داشته و خصوصی های ما هم به معنای کامل خصوصی نیستند یک حالتی هستند که تحت عنوان خصولتی از آنها یاد می شود.
در بخش خصوصی یک وظیفه اصلی را دولت دارد در قبال اقتصاد کشور که دولت باید زیر ساخت ها را تامین کند تا بخش خصوصی راحت تر وارد چرخه شود ولی زیرساخت ها را دولت خوب نتوانسته تامین کند و بخش خصوصی در این موضوع مشکل دارد در بسیاری از جاها می بینیم که در تامین آب، برق و گاز برای کارخانه‌ها و تولید ما مشکل داریم و دولت هم نتوانسته کاری بکند و بخش خصوصی هم جلوی راهشان صد می شوند و نمیشود خوب کار کنند ولی می شود به نحوی دولت خودش وارد قضیه شود و آنها را تامین کند و یک بنگاه اقتصادی را به مرحله تولید برساند و چرخاندن این بنگاه را بسپارد به بخش خصوصی و باید در این قضیه کارهای ویژه ای انجام داد به خصوص در استان خراسان جنوبی که شرایط مناسبی دارد.
 
خراسان‌تایم: عملکرد دولت را در این زمینه چگونه ارزیابی می کنید؟
یوسفی: در کشور ما در واقع به نوعی این تب ایجاد شده و واقعا مردم هم به این نتیجه رسیده اند که همه چیز را نباید از دولت انتظار داشت و دولت ما هم عملا به این نتیجه رسیده که همه چیز را نباید از خارجی ها و بیگانگان انتظار داشت.
 دولت در بحث برجام تجربه ناموفقی داشت هرچند این تجربه برای ملت ما گران تمام شد ولی در هر حال الان زمانش است که همبستگی دولت و ملت صورت پذیرد به نوعی دولت دست ملت را بگیرد و وارد صحنه ها کند اخیرا دیدیم در بحث دلار چقدر مردم آمدند دلار های خانگی را عرضه کردند تا کمک دولت کنند یعنی مردم می خواهند کار کنند ولی متاسفانه در بحث مدیریتی کشور ضعیف هستیم.
 طبق فرمایش رهبر انقلاب نیز ما ضعف های مدیریتی داریم البته به نظر من تغییراتی در بدنه دولت در حال اتفاق است که آینده روشنی خواهد داشت.
 
خراسان‌تایم: وضعیت اقتصادی، کارخانه‌ها و صنایع خرد و کلان استان خراسان جنوبی را چگونه می‌بینید؟
یوسفی: ما متاسفاته در سطح استان صنعت چندانی نداشتیم و در طول سالیان گذشته در استان خودمان بیشترین منابعی که وارد استان شده به سمت بخش کشاورزی رفته که آن هم داستان خشکسالی ها رخ داده که به مرحله نابود کننده رسیده که چاه ها و قنات ها خشک شدند که هزینه های زیادی می طلبد، یک بحثی در زمینه کشاورزی بود که مطمئن نیستم چقدر پیش رفت آن هم یکسلان سازی اراضی بود تا روستاییان بتوانند زمین های یکنواخت داشته باشند و به عبارتی کشاورزی مکانیزه باشد تا همین میزان آب کمی که وجود دارد بتوانیم استفاده بهینه داشته باشیم در این زمینه هم به نظر میاد که دولت یک سری شرایطی را آماده کرده است و بسته‌های حمایتی برای مثلا توسعه گلخانه ها که باید به نحوی استان ما در این زمینه بتواند اینها را جذب کند تا توسعه بدهیم در واقع آب و هوای استان ما برای کشاوری گلخانه‌ای مناسب است که می‌شود توسعه داد.
 در بحث صنعت نیز ببینید ما دو صنعت بزرگ در استان خودمان داریم که مشخص هستند یکی موضوع تولید تایر هست که کارخانه کویرتایر هست این کارخانه گردش مالی حدود 1000میلیارد تومان در سال دارد و بخش عمده‌ای از مواد اولیه این شرکت را می شود در داخل همین استان سرمایه گذاری هایی بشود و کارگاه های کوچکی ایجاد شود که هم بتواند به اقتصاد استان کمک کند هم ایجاد شغل کند هم در واقع زنجیره ارزش افزوده تایر را در استان تکمیل کند از طرف دیگر صنعت دیگری که در این قضیه هست صنعت پرورش مرغ و طیور است، می دانید که استان ما بیش ازنیاز خودش مرغداری دارد ما الان هم مرز با افغانستان هستیم، صادرات این محصولات می تواند خیلی کمک کننده باشد که فکر میکنم علارغم اینکه در طول چند سال گذشته اقداماتی انجام شده که هنوز جا دارد بهتر و بیشتر بشود و همچنین صنعت دان و خوراک مرغ و طیور که این نیز چند کارخانه داریم که در حال صادرات هستند که هنوز جا دارد بیشتر به آن توجه شود البته به نظر من برای بحث تامین مواد اولیه کویرتایر خیلی کارها می شود کرد که استان ما محروم مانده است، ممکن است موادی از خارج کشور بیاید به این استان در صورتی که می شود اینها را در خود استان تولید کرد که جوان های استان هم سرکار بروند که بشود استفاده های زیادی از این قضیه کرد.
 
خراسان‌تایم: از آنجایی که اجرایی شدن اقتصاد مقاومتی در کشور باعث کاهش بیکاری می شود،  راهکارهای شما برای کاهش بیکاری و افزایش شغل در سطح استان با توجه به ظرفیت های موجود چیست؟
یوسفی: ما یک سمنی را داریم به ثبت می رسانیم که بیشتر تمرکز بر قضایای اشتغال است مدلی را که ما در این سمن پیگیرش هستیم توسعه تعاونی ها است ما در واقع در این سمن که به زودی افتتاح خواهد شد تعدادی از جوان ها را با توجه به تحصیلات و توانایی‌هایشان انتخاب می کنیم و در کنار هم قرارشان می دهیم در کنار این قضیه با توجه به هدفی که داریم یک سری آموزش های خاص هم می دهیم، آموزش های کاربردی که در کنار همدیگر با تشکیل یک تعاونی یک شغل را ایجاد می کنند هر شغلی را که ایجاد شود پس از فروش حالت زنجیره وار دارد و یک بازار فروش و یک بازار تامین مواد اولیه است و این زنجیره ها یکی یکی باید تکمیل شود تا ایجاد شغل در استان تکمیل شود و امیدوارم که بشود کارهای بسیار خوبی در این زمینه انجام داد.
 
خراسان‌تایم: در خصوص دلار که این روزها بحث داغ جامعه است شما گفتید که مردم این مدت برای کمک به دولت برای فروش دلارها آمدند، به نظر شما مردم بیشتر برای اینکه ضرر نکنند نیامدند؟ و آیا این یک فرهنگ غلط نیست که دلار می خرند تا سود کنند و ممکن است گاهی به این شکل ضرر سنگین کنند؟
یوسفی: ما باید ببینیم این فرهنگ از کجا نشات گرفته است برای مثال ارزش پول یک چیزی است که مرتب در حال نوسان است و با توجه به روابط ما با کشورهای همسایه و دنیا و همچنین روابطی که خودمان در داخل نسبت به یکدیگر داریم ارزش پول ما مرتب در حال نوسان است که یک کارمند یا کارگر و کشاورز اندک سرمایه ای که دارد زمانی که می بیند در بانک ها اعتمادی وجود ندارد و مردم اعتماد خودشان را از دست داده اند برای همان پول‌های خود را از بانک خارج می کنند لذا این پول را باید به طریقی سرمایه گذاری می‌کردند، من مردم را در این کار مقصر نمی دانم این یک امر منطقی است اگر کسی سعی کند پولش را سرمایه گذاری کند و در این قضیه صد درصد دولت کوتاهی کرد که زمینه سرمایه گذاری برای مردم فراهم نبود یعنی یک طرح صنعتی نیمه تمام اگر در استان بود به نظر شما مردم حاضر نبودند بیاید و سرمایه گذاری کنند به جای اینکه بروند طلا بخرند و یا دلار بخرند؟ آیا اینجا سرمایه گذاری نمی کرد؟ ما چند طرح صنعتی را به آنها عرضه کرده ایم؟ هیچ، ما در این زمینه کوتاهی کردیم زمانی که این کوتاهی انجام شود آن کسی که پدر یک خانواده که مسئول تامین نیازهای خانواده است و باید فکری برای خودش بردارد باید دنبال این باشد پولی که به دست آورده است برای آن سرمایه‌گذاری کند برای همین فضایی که دولت ایجاد کرده بود مردم را به این موضوع سوق دادند.
من یک بررسی کردم و دیدم که گفته شده حدود ۲۵ میلیارد دلار ارز خانگی دست مردم است و این یک پشتوانه عظیم است. به نظر شما با ۲۵ میلیارد دلار چند کارخانه میشود راه اندازی کرد و چقدر از نیاز کشور به دلار مرتفع می شود اینها سوالات بزرگی است که اگر به آن‌ها فکر شود و پاسخ درستی به آنها داده شود راهگشای بسیاری از مشکلات است.
 
خراسان‌تایم: خب به نظر شما میردم نمیتوانند وارد بورس شوند و درآنجا سرمایه گذاری کنند؟
یوسفی: درست است که بورس برای تامین مالی به کار می‌رود ولی واقعیت این است که در بورس دو مطلب داریم، یک بحث هست خرید و فروش انجام می شود اما بحث دیگر نیز این است که عرضه اولیه انجام شود، برای مثال اگر امروز صد میلیون سهام کویرتایر در بورس بخریم از کجا این سهم را خریدیم؟ افرادی که دیگر که خرید کردند نیز خودشان سهم ها را ازشخص دیگر خریده کرده‌اند و این یک چرخه تزلزل باطل را ایجاد میکند.
زمانی که نقدینگی وارد بورس می‌شود تقاضا بالا میرود اگر ما چیزی برای عرضه نداشته باشیم تعادل عرضه و تقاضا به هم می‌خورد و باعث می شود که قیمت‌ها به صورت کاذب بالا بیاید الان اگر بررسی کنیم در بورس خیلی از شرکت ها هستند که dps آن ها منفی است یعنی شرکت‌های ضررده هستند اما با قیمت های نجومی در آن شرکت معامله می‌شود چرا؟ چون تقاضا بالا رفته است در حالی که عرضه باید بالا برود آن شرکت و سازمان خصوصی سازی باید عرضه اولیه بدهد اخیراً حدود یک ماه پیش بود که بخشی از پتروشیمی پارس را عرضه کردند و مردم هم کلی استقبال کردند پتروشیمی نوری هست که صحبت است عرضه شود و جذب سرمایه های سرگردان مردم را بکند که مردم هم امیدوار باشند که به اندازه سود بانکی یا بیشتر از فعالیت های شرکت به آن‌ها سود برسد و هر گونه افت ارزی که باشد روی قیمت سهام اثر گذار خواهد بود و قیمت را بالا خواهد برد لذا در بورس تا زمانی که چیزی برای عرضه نداشته باشیم میشود بازار کاذبی که دستت دلال ها باشد.
 
Share/Save/Bookmark
کد مطلب:۱۸۳۶۶
کلمات کليدی: خراسان‌تایم , کویرتایر , اقتصاد مقاومتی