سه شنبه ۶ آذر ۱۳۹۷ ساعت ۱۲:۱۳
مدیر جهادکشاورزی درمیان بیان کرد:

خاک خوب؛ نهال خوب

مدیر جهادکشاورزی درمیان گفت: نهال خوب و خاک مناسب ویژگی‌هایی دارد که دانستن این خصوصیات به کشاورزان کمک شایانی می ‌کند.
خاک خوب؛ نهال خوب
 
به گزارش گروه اجتماعی خراسان‌تایم به نقل از ایسنا، وحید ضیائیان احمدی اظهار کرد: داشتن ریشه فراوان،  دارا بودن ساقه مستقیم و بدون انشعاب و داشتن تاج طبیعی و با انشعاب از خصوصیات یک نهال خوب است.
وی افزود: پوسته نهال باید شاداب و آبدار باشد و در نهال‌هایی که همیشه سبز هستند رنگ برگ‌ها باید سبز معمولی یا سبز تیره یک دست باشد و همچنین آثار ضعف و پژمردگی در برگ‌ها دیده نشود.
مدیر جهادکشاورزی درمیان بیان کرد: ریشه نهال باید شادابی و رطوبت داشته باشد و بریدگی و شکستگی آن بسیار کم باشد.
ضیائیان احمدی ادامه داد: باید توجه داشت که اعضای مختلف نهال از زخم و وجود حشرات و بیماری به دور باشد و از نظر سن نهال پیوندی باید یک ساله (از زمان پیوند) و یا دو ساله (از زمان کاشت بذر در خزانه) سن داشته باشد.
وی اظهار کرد: نهال‌های خیلی جوان و کمتر از یک سال و یا نهال‌های مسن و بیشتر از دو سال سن برای احداث باغ مناسب نیستند اما گاهی برای واکاری درختان خشکیده در باغ احداث شده می‌توان از نهال‌های دو ساله نیز استفاده کرد.
مدیر جهادکشاورزی درمیان بیان کرد: جوانه‌های روی تنه نهال به خصوص در دو سوم قسمت پایین تنه نهال باید سالم و قوی باشد تا بتواند پس از کاشت نهال در زمین اصلی و سربرداری آن شروع به فعالیت کرده و تعداد شاخه‌های لازم را در جهات مختلف تنها درخت تولید کند.
ضیائیان احمدی اظهار کرد: معمولاً در نهال‌های مسن جوانه‌های قسمت پایین تنها نهال این حالت خود را از دست داده و پا به اصطلاح کور شده که باید از خرید آن‌ها خودداری شود.
وی با بیان اینکه نهال پیوندی باید دارای پایه و پیوندک مشخص باشد،تصریح کرد: نهال پیودی باید ساقه‌ای عمودی داشته و از محل پیوند به طور مستقیم به طرف بالا رشد کرده باشد و گره یا زاویه‌ای با پایه پیدا نکرده باشد؛ به عبارت دیگر تنها نهال نسبت به سطح زمین عمود باشد.
آماده سازی زمین و انتخاب خاک مناسب
مدیر جهادکشاورزی درمیان بیان کرد: خاک زراعی خوب را در حالت خشک، وقتی در مشت‌ گرفته شده و فشار دهیم به هم می‌چسبد و فشرده می‌شود اما با یک ضربه کوچک از هم جدا شده و دوباره پودر مانند می‌شود.
ضیائیان احمدی اظهار کرد: خاک زراعی بد به شدت چسبنده است و از هم جدا نمی‌شود و خاک فقیر نیز رنگ و روی جالبی ندارد و به زردی و خاکستری می‌گراید و برای باغچه خوب نیست.
وی تصریح کرد: بعضی درختان میوه مانند گلابی یا گردو، ریشه اصلی خیلی محکم و درازی دارند و برای این درختان لازم است که چاله عمیق تری کنده شود.
مدیر جهادکشاورزی درمیان خاطرنشان کرد: برای مثال عرض نیم متر و عمق ۷۵ سانتی متر برای خاکی که مناسب است کنده می‌شود اما اگر محل شما کاملا نامناسب و سنگلاخی است می‌توانید تا دو متر عمق و یک متر عرض داشته و با خاک خوب پر کرده و درختکاری صورت گیرد.
ضیائیان احمدی اظهار کرد: عمق و قطر گودال باید از عمق و طول ریشه‌ها بیشتر باشد و محل چاله نیز باید عاری از ریشه‌های گیاهان دیگر باشد.
وی تصریح کرد: برای باغکاری معمولا توصیه می‌شود این چاله از پاییز کنده شده و آماده گذاشته شود تا بهار که گیاهان کشت می ‌شوند رطوبت درون چاله افزایش یافته و موجودات ذره بینی در محل چاله آماده خدمت گذاری به نهال جدید باشند.
آماده سازی نهال
مدیر جهادکشاورزی درمیان خاطرنشان کرد: تا قبل از کاشت باید ریشه‌ها را پاشنه پوشی کرد به این معنی که ریشه‌ها نباید در معرض نور و هوا باشد و بهتر است اطراف ریشه‌ها را با خاک یا ماسه یا کیسه پلاستیکی سیاه پوشاند.
ضیائیان احمدی اظهار کرد: معمولا شب قبل از کاشت، نهال‌ها را در آب می‌گذارند تا ریشه‌ها به اندازه کافی آبگیری کنند و اگر رقابت اسمزی بین خاک و ریشه به وجود آمد ریشه‌ها آب از دست نداده و خشک نشوند.
وی با بیان اینکه ریشه‌های نهالی که خریداری می ‌شود باید کاملا قوی و سالم باشند، افزود: در هنگام در آوردن گیاه، ریشه‌ها صدمه می‌بینند که این قسمت‌های صدمه دیده را باید با قیچی تیز هرس کرد تا سطح تماس محل زخم با خاک کمتر شده و احتمال بروز بیماری‌های قارچی کاهش یابد.
مدیر جهادکشاورزی درمیان بیان کرد: این عمل همچنین موجب تحریک ریشه به تولید ریشه‌های فرعی می‌شود و از  طرف دیگر چون حجم ریشه‌ها در اثر انتقال کم شده‌ است، بهتر است حجم ساقه‌ها را نیز هرس کرد تا ریشه و ساقه متناسب باشند.
ضیائیان احمدی یادآور شد: خاک رس و پهن به ریشه‌ها می‌چسبد و به دلیل خاصیت ‌های مختلفی که خداوند به آن‌ها داده موجب ترمیم زخم‌های ریشه و حفظ رطوبت اطراف ریشه و تامین مواد غذایی اولیه مورد نیاز ریشه می‌شوند.

انتهای پیام/4
Share/Save/Bookmark
کد مطلب:۱۹۷۴۴
کلمات کليدی: خراسان‌تایم , اشتغال , جهادکشاورزی