چهارشنبه ۲۷ شهريور ۱۳۹۸ ساعت ۱۰:۰۹

نابودی سرمایه‌های زیستی خراسان جنوبی در وانفسای بی توجهی مدیران

مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی گفت: ضعف آگاهی عمومی و کم توجهی تصمیم سازان در خراسان جنوبی باعث شده گورخر ایرانی را از دست بدهیم، یوزپلنگ آسیایی آخرین نفس‌ها را بکشد و همچنین بیش از 80 درصد تنوع ژنی جمعیت جبیر، آهو، قوچ، میش، کل و بز از میان برود.
نابودی سرمایه‌های زیستی خراسان جنوبی در وانفسای بی توجهی مدیران
 
به گزارش گروه اجتماعی خراسان‌تایم به نقل از ایسنا، حسن اکبری اظهار کرد: تنوع زیستی بخش حساسی از سرمایه‌های طبیعی و منبع بسیار غنی و وسیعی است که علاوه بر آنکه منشاء اولیه نیازهای ضروری انسان مانند خوراک، پوشاک، مسکن و بسیاری از داشته‌های دیگر است، سلامت و شادابی روح و جسم، رونق اقتصادی و پیشرفت روزافزون و همه جانبه بشر نیز در بلند مدت مرهون این سرمایه عظیم است.
وی با اشاره به این موضوع که تخریب تنوع زیستی و بهره برداری نابخردانه و بیش از حد تنوع زیستی خسارات جبران ناپذیر برای بشریت به دنبال دارد، اظهار کرد: در صورت نابودی تنوع زیستی نه تنها دارایی و میراث بیولوژیکی کاهش می‌یابد، بلکه توان موجود برای تولید جدید و مفید نیز تحلیل می‌رود.
مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی با اشاره به اینکه به عبارتی تنوع زیستی نوعی بیمه طبیعت در برابر حوادث بد و ناگوار است، بیان کرد: استان خراسان جنوبی با دارا بودن 9 درصد وسعت کشور حداقل 25 درصد تنوع زیستی ایران را دارد که حفاظت از این سرمایه‌های زیستی از اهمیت فوق العاده‌ای برخوردار بوده اما متاسفانه به دلایلی همچون ضعف آگاهی عمومی و کم توجهی تصمیم سازان در استان خراسان جنوبی گورخر ایرانی را از دست داده‌ایم.
اکبری ادامه داد: یوزپلنگ آسیایی آخرین نفس‌ها را می‌کشد و همچنین بیش از 80 درصد تنوع ژنی جمعیت جبیر، آهو، قوچ و میش و کل و بز از میان رفته است.
وی از هوبره به عنوان یکی از پرندگان بسیار ارزشمند حیات وحش کشور نام برد و افزود: متأسفانه تهديد بسیار جدي كه زيست هوبره را در دشت‌هاي خراسان جنوبي به مخاطره انداخته، زنده گیری (پرنده بالغ و تخم) و قاچاق آن به کشورهاي حوزه خليج فارس است.
مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی بیان کرد: افزايش آمار قاچاق و کشفيات آن طی سال‌های اخیر نشان از کاهش شدید تعداد اين پرنده و در معرض خطر انقراض قرار گرفتن گونه را دارد.
اکبری تصریح کرد: اکثر پرنده‌هایی که از متخلفین کشف و در طبیعت رهاسازی می‌شوند، به دلیل استرس بالا و شرایط نامطلوب نگهداری و تغذیه، محکوم به مرگ در طبیعت هستند و از طرفی زیستگاه‌های مستعد حضور گونه در زمره مناطق تحت مدیریت سازمان نیستند و بنابراین امکان پایش و نظارت کامل آن میسر نیست.
وی ادامه داد: لذا اگر تدبیری اساسی در این خصوص اندیشیده نشود، انقراض نسل آن دور از انتظار نیست، در این راستا و در ادامه برنامه‌های حفاظت از حفظ تنوع زیستی موجود و جلوگیری از انقراض نسل این گونه در معرض خطر موضوع" بررسی و تصمیم گیری پیرامون وضعیت پرنده در معرض خطر انقراض هوبره در دشت‌های استان" برای هم اندیشی و ارائه راهکارهای اجرایی حفاظتی از گونه در دستور کار کارگروه مخاطرات زیست محیطی استان قرار گرفت.
مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی بیان کرد: اما در این بین از کل 17 دستگاه اجرایی دعوت شده به جلسه(دادگستری، دادستان عمومی و انقلاب بیرجند، فرماندهی نیروی انتظامی، فرماندهی مرزبانی، برنامه و بودجه، مدیریت بحران، پدافند غیر عامل، اطلاعات، تعزیرات حکومتی، کمیسیون برنامه ریزی، هماهنگی و نظارت بر مبارزه با قاچاق کالا و ارز، دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست بيرجند، صداوسيما، گمرکات، منابع طبیعی و آبخیزداری، امورعشايري، آموزش وپرورش، فرمانداری زیرکوه) تنها نمایندگان 7 دستگاه (فرماندهی نیروی انتظامی، فرماندهی مرزبانی، برنامه و بودجه، مدیریت بحران، تعزیرات حکومتی، امورعشايري و فرمانداری زیرکوه) در جلسه حضور داشتند که ضمن قدردانی از حضور فعال آن‌ها که منجر به اتخاذ تصمیمات مناسبی شد، اما متاسفانه عدم حضور بیش از نیمی از اعضای دعوت شده به جلسه حاکی از آن است که هنوز هم توجه کافی به سرمایه‌های زیستی استان نمی‌شود.
اکبری، تقاضای همکاری و تعامل همه دستگاه‌های اجرایی استان در حفظ این سرمایه‌های زیستی ارزشمند و انتقال آن به نسل آینده را خواستار شد و خاطرنشان کرد: ما بیش از نیمی از تنوع زیستی موجود را از دست داده‌ایم، آیا زمان آن فرا نرسیده است که برای حفظ داشته‌هایمان تلاش مضاعف داشته باشیم؟

انتهای پیام/4
Share/Save/Bookmark
کد مطلب:۲۴۰۰۲
کلمات کليدی: خراسان‌تایم , حیات وحش , محیط زیست