ویترین معدنی کویر نیازمند فرآوری/لزوم بروزرسانی نقشه پوشش گیاهی

20 مهر 1398 ساعت 18:26

امروزه استفاده از ظرفیت معدنی خراسان جنوبی گرفتار برخی موانع بوده که منابع طبیعی رفع آن ها را نیازمند بروزرسانی نقشه پوشش گیاهی می داند.


به گزارش گروه اقتصادی خراسان‌تایم به نقل از مهر، خراسان جنوبی با داشتن معادنی غنی به عنوان پیشانی معدنی کشور شناخته می شود. بدیهی است اکتشاف، استخراج و فرآوری مواد معدنی پنجره جدیدی برای به روی توسعه استان می کند. چیزی که امروز چرخه بهره برداری مواد معدنی از اراضی خراسان جنوبی را لنگ می دهد، وجود برخی از گلایه ها بوده که بعضا به دلیل نبود آگاهی و اشرافیت معدن کاران از قوانین نشات می گیرد.
امروز گلایه هایی مانند طولانی بودن روند پاسخ منابع طبیعی به استعلام ها، عدم واگذاری لکه ای و تونلی و وجود برخی از قوانین در گفته های هر معدن کار موج می زند. از این رو ساعتی را با معاون حفاظت و امور اراضی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی به گفت و گو می نشینیم تا با آنالیز قوانین و باید و نباید های پیش روی معدن کار و منابع طبیعی برخی از گلایه های پیش رو را پاسخ گوییم. 

خراسان جنوبی ویترین مواد معدنی
معاون حفاظت و امور اراضی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی با اشاره به ظرفیت معدنی استان بیان کرد: این استان ویترینی از تمام مواد معدنی اعم از فلزی و غیر فلزی و خاک های صنعتی است‌.
حمید باقر پور با اشاره به مشکلات پیش روی معدن کاران خراسان جنوبی بیان کرد: سطوحی که صنعت و معدن برای استعلام از منابع طبیعی درخواست می کند، وسعت بالایی دارد.
وی با بیان اینکه هر معدن کار می تواند در بعضی گروه های معدنی تا ۲۶ هزار هکتار را برای استعلام منابع طبیعی درخواست کند، افزود: محدوده های معدنی ممکن است در دشت، کویر و یا کوهستان قرار داشته باشد که این امر باعث طولانی شدن روند استعلام و نارضایتی معدن کاران می شود.
وی با بیان اینکه در حال حاضر برخی از قوانین در استعلام ها دست استان را بسته است، اظهار کرد: بر اساس قانون، مناطق ممنوعه ای برای هر استان تعریف شده اما چون نتوانسته ایم آخرین نقشه پوشش گیاهی را تهیه و بروز کنیم، روند استعلام زمان می برد.

توضیح منابع طبیعی به روند طولانی استعلام ها
باقرپور با بیان اینکه پروانه اکتشاف، گواهی کشف و صدور پروانه بهره برداری از فرآیند فعالیت یک معدن کار است، ادامه داد: هر چه از مرحله اکتشاف به سمت پروانه بهره برداری پیش می رویم، محدوده معدنی کوچک تر می شود که ناآگاهی معدن کاران نسبت به این موضوع، گلایه هایی را منجر شده است.
وی درختچه های قیچ و دیودال را از گونه های منحصر به فرد و مفید مراتع در خراسان جنوبی عنوان کرد و گفت: وظیفه منابع طبیعی حفاظت و صیانت از پوشش گیاهی است  و در این راستا به طرح هایی که قرار باشد به گونه ها آسیب وارد کند پاسخ منفی خواهد داد.
معاون حفاظت و امور اراضی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی با بیان اینکه تعیین محل دقیق مناطق ممنوعه نیازمند به روز رسانی نقشه های مربوطه است، گفت: بر اساس قانون،‌ منابع طبیعی مهلتی دوماهه برای  پاسخ به استعلام معدنکار دارد و اگر طی این مدت پاسخی ندهد، به معنای مثبت تلقی شده و محدوده در اختیار صنعت و معدن قرار می گیرد.
وی ادامه داد: به دلیل واقع شدن برخی مناطق در مسیر های صعب العبور و طولانی شدن روند بررسی ها، منابع طبیعی بعد از پایان یافتن دوماه " پاسخ منفی" می دهد تا برای ادامه روند بررسی هایش زمان بخرد.

قانون اجازه واگذاری لکه ای نمی دهد
باقرپور با اشاره به دیگر مشکلات پیش روی معدن کاران بیان کرد: بسیاری از معدن کاران خواستار واگذاری لکه ای معدن هستند این در حالی است که قانون اجازه واگذاری لکه ای مناطق ممنوعه را نمی دهد.
معاون حفاظت و امور اراضی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی افزود: اگر طرحی مبنی بر برداشت مواد معدنی از طریق تونلی تهیه شود و سازمان صنعت، معدن و تجارت تعهد بدهد که به گونه های موجود آسیبی وارد نمی شود، همکاری لازم انجام خواهد شد.
وی بیان کرد: منابع طبیعی در راستای کمک به معدن کار و رفع مشکلات پیش روی معادن از هیچ تلاشی دریغ نمی کند اما بسیاری از معدن کاران، معدن فروش یا معدن خوار بوده که می طلبد مورد توجه و رصد واقع شود.
باقر پور با بیان اینکه متاسفانه در بسیاری از موارد معدن کار به تعهدات خود عمل نمی کند، اظهار کرد: از سازمان صنعت، معدن و تجارت خواستاریم چهارچوب کار در مزایده ها درست باشد تا شاهد بروز مشکلات احتمالی نباشیم.

نقشه پوشش گیاهی استان به روز رسانی شود
معاون حفاظت و امور اراضی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی ادامه داد: همچنین از کارگروه معادن خواستاریم که اعتبار لازم برای به روز رسانی نقشه پوشش گیاهی استان را تخصیص دهد تا گلایه های معدن کار کاهش یابد.
وی با بیان اینکه از ابتدای سال جاری تاکنون برای ۹۱ فقره پرونده با ۱۶۳ هزار و ۵۰۵ هکتار استعلام انجام شده است، افزود: از این تعداد با ۲۶ فقره با مساحت ۵۳ هزار و ۷۴ هکتار، معادل ۳۳ درصد از درخواست ها، موافقت شده است.
معاون حفاظت و امور اراضی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی با بیان اینکه با ۲۷ درصد درخواست ها هم موافقت نشده است، گفت: ۲۵ فقره در جریان رسیدگی است.

گلایه از خام فروشی مواد معدنی
وی با اشاره به خام فروشی مواد معدنی در استان بیان کرد: علی رغم وجود مزیت های معدنی در خراسان جنوبی، بسیاری از مواد معدنی خام فروشی می شود.
باقر پور ادامه داد: منابع طبیعی آمادگی دارد زمین لازم برای فرآوری مواد معدنی را به معدن کار واگذار کند اما معدن کاران از این امر استقبالی ندارند و به خام فروشی تمایل دارند.
آنچه مسلم است مواد معدنی به عنوان غنی ترین  عناصر در خراسان جنوبی می تواند نجات بخش این دیار از فقر و محرومیت ها باشد. چیزی که به چرخه کار منابع طبیعی و معدن کاران سرعت می دهد، برخی از قوانین بوده که شاید بتواند با تشکیل اتاق فکرهایی تخصصی در پایتخت بومی سازی شود. 

انتهای پیام/4


کد مطلب: 24372

آدرس مطلب: http://www.KhorasanTime.ir/fa/doc/news/24372/ویترین-معدنی-کویر-نیازمند-فرآوری-لزوم-بروزرسانی-نقشه-پوشش-گیاهی

خراسان تایم
  http://www.KhorasanTime.ir