گزارش
یاقوت سرخ کویر رنگ گرفت
24 مهر 1396 ساعت 19:01
کشاورزان سختکوش خراسان جنوبی این روزها در تکاپو برای برداشت زرشک، این یاقوت سرخ کویر هستند، برداشت زرشک با توجه به شرایط آب و هوایی از اوایل مهرماه در خراسان جنوبی شروع میشود و در مناطق گرمسیری تا اواخر آبان ماه به طول میانجامد .
به گزارش گروه اقتصادی خراسانتایم به نقل از خبرگزاری ایسنا، زرشک، بهار را با شکوفههای زرد آغاز میکند که در اواخر تابستان سرشاخه های آن به سرخی یاقوت میگراید و آرام آرام با خیمه زدن پاییز بر منطقه رنگ گلهای این درختچه نیز به زرشکی نزدیک میشود .
با سرد شدن تدریجی هواکم کم خوشههای زرشک آماده برداشت میشود و کشاورزان زرشککار مشغول مهیا کردن مکانهایی برای خشککردن محصولشان میشوند .
کشاورزان به طور معمول در اطراف باغهای زرشک یا روستا مکانهایی مناسب انتخاب میکنند و مقداری خاک چسبناک و کاه را با هم مخلوط و به مدت دو روز زیر آب قرار میدهند تا خوب خیس بخورد، بعد از دو روز کاهگل با حضور اعضای خانواده و همکاری اقوام در زمین پهن و صاف میشود .
این مکان که به گفته خودشان "خرمن" نامیده میشود بعد از خشک شدن برای پهن کردن زرشک مهیا و آماده است.
خراسان جنوبی با 14 هزار و 228 هکتار باغ زرشک و تولید سالانه 14 هزار و 999 تن، 98درصد زرشک تولیدی کشور را در اختیار دارد .
ایران در عرصه تجارت جهانی بزرگترین تولید کننده زرشک و خراسان جنوبی تولید کننده عمده این محصول است .
شاخه چینی توسط قیچی های باغبانی، شاخه تکانی توسط چوب های مخصوص و خوشه چینی محصول از روش های متداول در برداشت این محصول به شمار می رود .
نگاهی به نقش فرآوری زرشک در توسعه اقتصادی
محسن پویان مدیر پروژه دهکده گیاهان دارویی جهاددانشگاهی خراسانجنوبی در گفتوگو با خبرنگار ایسنا گفت: زرشک بیدانه بعنوان یک محصول اقتصادی جایگاه ویژهای را در میان محصولات کشاورزی به خود اختصاص داده و سهم بزرگی را در اقتصاد کشاورزی دارد .
پویان افزود: مردم در مناطق خشک و با پراکنش نامناسب باران، به دنبال روشهای بهرهبرداری بهتر از آب و خاک، به کشت گیاهان بومی مقاوم به تنشهای گوناگون محیطی، روی آوردهاند .
مدیر پروژه دهکده گیاهان دارویی جهاددانشگاهی خراسانجنوبی گفت: با در نظر گرفتن این موضوع و سایر محدودیتهای اقلیمی و خاکی در منطقه خراسانجنوبی، محصولات مقاومی نظیر زرشک بیدانه قطعا در اولویت قرار میگیرند .
پویان تاکید کرد: زرشک بیدانه از جمله درختچههای مقاومی است که قابلیت رشد و تولید در زمینهای که بهره با آب شور را داراست.
وی اذعان کرد: مصرف زرشک بیدانه به صورت تازه خوری به دلیل مزه ترش آن معمول نیست با تهیه فرآوردههای متنوع نظیر مربا، مارمالاد، آبمیوه، نوشابه، سس و ژله از زرشک ضمن جذب تولید مازاد بر مصرف و ایجاد ارزش افزوده میتوان آنها را نیز به نام ایران و بازارهای بیناللملی معرفی کرد .
پویان اضافه کرد: از آن جمله میتوان به نقش عمدهای نظیر تامین ارز از طریق صدور محصولات کشاورزی، گسترش صنایع فرآوردههای کشاورزی، ایجاد اشتغال و جلوگیری از مهاجرت روستاییان به شهرها اشاره کرد .
پویان افزود: یکی از امکانات شاخص در منطقه خراسانجنوبی محصول زرشک است که با سرمایهگذاری بیشتر در روند تولید تا صدور آن بخشی از اهداف اقتصادی – اجتماعی در برنامه توسعه پایدار کشور محقق میشود .
مدیر پروژه دهکده گیاهان دارویی جهاددانشگاهی خراسانجنوبی یادآور شد: زرشک بیدانه بعنوان یک محصول اقتصادی جایگاه ویژهای را در میان محصولات کشاورزی به خود اختصاص داده و سهم بزرگی را در اقتصاد کشاورزی این مناطق دارا است به طوری که درآمد هزاران خانوار روستایی در خراسانجنوبی به تولید زرشک وابسته است .
مسائل بهداشتی در حین برداشت و پاک کردن زرشک رعایت میشود
محسن ارژنگی کارشناس بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهادکشاورزی خراسانجنوبی نیز به ایسنا گفت: زرشک استان برای تصفیه خون و عروق مناسب بوده و برای درمان بیماریهای کبدی مفید است .
ارژنگی بیان کرد: اصولا با توجه به اقلیمی که در استان داریم و در شرایطی که روزهای گرم و آفتابی و شبهای خنک بر استان حاکم است، شربت زرشک، غلظت واقعی خود را پیدا میکند .
وی افزود: این اختلاف دمای زیاد شب و روز در آخر فصل رشد زرشک باعث میشود، غلظت شربت زرشک در حد مطلوب باشد .
کارشناس بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهادکشاورزی خراسانجنوبی اظهارکرد: با توجه به اقلیم استان و کمبود نزولات جوی عملا چند گیاه توانستند خود را سازگار کنند .
ارژنگی ادامه داد: این گیاهان به عنوان محصولات مزیتدار استان نامیده میشوند که زرشک یکی از این محصولات است .
وی اظهارکرد: در حال حاضر در استان بحث تغذیه باغات و مسائل بهداشتی در حین برداشت و پاک کردن زرشک رعایت میشود.
کنترل آفات زرشک با هرس و طرح تغذیه باغات
مهدی عصمتیپور معاون بهبود تولیدات گیاهی جهادکشاورزی خراسانجنوبی نیز با اشاره به اینکه آفت زنبور سرشاخهخوار یکی از آفات زرشک است، به ایسنا گفت: این آفت از اوایل فروردین ماه تخمگذاری خود را شروع میکند و کنترل آفات به همکاری کشاورزان با جهاد کشاورزی بستگی دارد .
عصمتیپور ادامه داد: بیماری زنگ زرشک یکی دیگر از این آفات زرشک است که به دلیل خشکسالیهای چندساله و افت آبهای زیرزمینی و گرم شدن شرایط برای این آفت فراهم شده است .
وی یادآورشد: با تدابیر و طرحهای تحقیقاتی سمومی را برای نقابله با زنگ زرشک استفاده و آن را کنترل میکنیم و امسال هیچ مشکلی از بابت این آفات در درختان زرشک نداریم .
معاون بهبود تولیدات گیاهی جهادکشاورزی خراسانجنوبی گفت: در باغات درمیان و زیرکوه قائن آفت زنگ زرشک را داشتیم که کنترل شد.
وی با بیان اینکه کنترل بیماریها و آفتها نیازمند همکاری کشاورزان با کارشناسان جهاد کشاورزی است، خاطرنشان کرد: همچنین با اصلاح و هرس باغات و طرح تغذیه باغات میتوان این آفات را کنترل کرد.
پیش بینی برداشت 18 هزار تن زرشک در خراسانجنوبی
هاشم ولیپورمطلق رییس سازمان جهاد کشاورزی خراسانجنوبی نیز به ایسنا گفت: پیش بینی می شود در سال جاری 18 هزار تن زرشک از باغ های خراسان جنوبی برداشت شود.
وی افزود: 15 هزار و 13 هکتار از باغهای خراسانجنوبی زیر کاشت زرشک است که 12 هزار و 839 هکتار آن باروراست.
رییس سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی با بیان اینکه امسال 18 هزار تن زرشک از باغهای زیر کشت این محصول برداشت شود، افزود: بیشترین سطح کشت زرشک خراسان جنوبی با 4 هزار و 233 هکتار به شهرستان قاین اختصاص دارد .
ولی پور مطلق با بیان اینکه زمان برداشت زرشک در استان نیمه مهر تا اواسط آبان،گفت: سال گذشته 17 هزار و 207 تن زرشک از باغ های این محصول در خراسان جنوبی برداشت شد .
پیش بینی برداشت ۸۱ هزار تن زرشک تر
وی با بیان اینکه در سال گذشته بالغ بر ۱۷ هزار و ۲۰۷ تن زرشک خشک از باغات استان برداشت شده است، بیان کرد: با توجه به اینکه از سال ۹۰ تا ۹۲ جهشی در روند باغات زرشک داشته ایم و امسال این باغات به باردهی می رسند پیش بینی می شود امسال بالغ بر ۸۱ هزار تن زرشک تر (۱۸ هزار تن زرشک خشک) در استان تولید شود .
رییس سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی با اشاره به اینکه برداشت زرشک از ۱۵ روز قبل آغاز شده است، گفت: تاکنون نزدیک به ۴۰ درصد زرشک استان برداشت شده است .
وی، قیمت پیشنهادی برای خرید توافقی را چهار هزار تا چهار هزار و ۵۰۰ تومان عنوان کرد و افزود: هر چند از زمان برداشت ۱۵ روز گذشته اما خرید توافقی سبب تعادل بازار خواهد شد .
رییس سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی گفت: کیفیت محصول عالی است و پیش بینی میشود امسال، عملکرد در برداشت زرشک ۱۰ درصد نسبت به سال گذشته افزایش یابد .
ولیپور مطلق با بیان اینکه در استان ۲۵ هزار خانوار در بحث کاشت، داشت و برداشت فعالیت میکنند، ادامه داد: از این مقدار برداشت از باغات زرشک ۲۷۰۰ میلیارد ریال عاید کشاورزان استان میشود.
وی با بیان اینکه زرشک استان به ۳۰ کشور صادر میشود، یادآورشد: زرشک استان به کشورهای هلند، آلمان، اتریش و ایالات متحده آمریکا صادر میشود.
وجود۱۲۰ کارگاه زرشک در خراسانجنوبی
رییس سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی خاطرنشان کرد: در حال حاضر۱۲۰ کارگاه زرشک در استان داریم که ۵۰۰ تن ظرفیت دارد، همچنین۹ کار خانه فرآوری زرشک داریم که ۷۲۰۰ تن ظرفیت فرآوری دارد .
ولیپور مطلق درخصوص اعطای تسهیلات به زرشککاران، گفت: تسهیلاتی برای احداث بارگاههای زرشک با بهرههای پایین به کشاورزان میدهیم .
وی افزود: اگر کشاورز مکانی برای نگهداری زرشک داشته باشد و زرشک پفکی به بازار عرضه کند از ارائه زرشک تازه به بازار با صرفهتر است.
رییس سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی اظهارکرد: در دو سال اخیر وزارت جهاد کشاورزی اعتبارات خوبی برای این امر قرار داده و همچنین توانستیم در کنترل قیمت زرشک به خوبی ورود پیدا کنیم .
کشاورزان از قیمت فروش زرشک راضی هستند
ولیپور مطلق با بیان اینکه سازمان جهاد کشاورزی بحث پهنه بندی اقلیم کشاورزی را برای محصولات مطرح کرده است، گفت: به این صورت که هر ۱۰۰ هکتار به کارشناسان و محققان تحویل داده میشود تا آنها نظارت کامل بر داشت و کاشت و برداشت محصولات داشته باشند .
وی افزود: در دو سال اخیر برای کنترل قیمت محصولات، اعتبارات را به سازمان تعاون روستایی دادیم و این سازمان نیز از طریق تشکلها به بازار فروش زرشک ورود پیدا میکند .
رییس سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی اظهارکرد: با کاری که این تشکلها در سال گذشته انجام دادهاند، امسال کشاورزان از قیمتها راضی هستند .
این روزها کشاورزان خراسانجنوبی که قطب تولید زرشک کشور است مشغول برداشت نوبرانه زرشک خود هستند و بازارهای جهانی چشم انتظار رسیدن این محصول هستند.
انتهای پیام/4
کد مطلب: 9654
آدرس مطلب: http://www.KhorasanTime.ir/fa/doc/news/9654/یاقوت-سرخ-کویر-رنگ-گرفت
خراسان تایم
http://www.KhorasanTime.ir