يکشنبه ۵ شهريور ۱۳۹۶ ساعت ۱۲:۵۵
حسین بذرگری:

امیرکبیر، الگوی دولتمردان

حسین بذرگری: امیرکبیر در دوران صدارت خود با رشوه‌خواری مبارزه کرد و به دستور او دریافتی‌های بی‌حساب ومواجب بی‌جهتی که عده‌ای از دستگاه‌های دولتی دریافت می‌کردند، قطع شد.
امیرکبیر، الگوی دولتمردان
 
مقام معظم رهبری در سخنرانی اخیر خود در میان هیئت دولت دوازدهم پیرامون اقدامات دولت اظهارداشتند:«۴ سال برای انجام کارهای اساسی، زمان کمی نیست همچنان‌که امیرکبیر در دوران سه‌ساله صدارت خود، اقدامات مهمی انجام داد که اکنون کشور به فعالیت‌هایی از آن جنس نیاز دارد» در این سخن، مقام معظم رهبری کلید واژه‌ای را بیان داشتند به عنوان امیر کبیر که کشور در حال حاضر به فعالیت‌هایی همچون فعالیت‌های دوره او نیاز دارد .
ميرزا تقي خان اميركبير یکی از فرزندان بي نظير تاريخ ايران عاشق استقلال، آزادي و اقتدار ملت مسلمان ايران بود، اصلاحات داخلي در زمينه اعتلاي فرهنگ، تنظيم اقتصاد و تطهير عرصه سياست كشور، اقدام در جهت احياي دين و بسط عدالت در سطح جامعه، مبارزاتش در جهت قطع نفوذ اجانب و استعمارگران و حفظ استقلال و تماميت ارضي كشور، ريشه كن نمودن فقر كه طي دوره سه ساله صدارتش انجام گرفت، از جمله دلایلی بود که باعث شد او به این اندازه در میان مردم ایران مشهور و محبوب شود.

 به صورت جزئی تر مهم ترین اقدامات امیر کبیر این چنین است:

1-  تأسیس مدرسه دارالفنون: در زمان صدارت امیر کبیر بحث آبله کوبی درکشور مطرح شد ولی مردم به دلیل خرافاتی که یک سری افراد به آنها می‌گفتند با این طرح مخالفت کردند و زمانی که عده‌ای از مردم در اثر آبله جانشان را از دست دادند، امیر کبیر در حالی که گریه می کرد عنوان داشت که مسئول جان این مردم ما هستیم و اگر مردم علم و دانششان افزایش یابد هرگز به سخنان خرافه گویان عمل نمی‌کنند و شاهد همچین اتفاقاتی نخواهیم‌بود و باید سطح علم و دانش آن‌ها را با آموزش در سطح کشور بالا ببریم .چندی بعد با شناخت و اطلاعاتی که امیرکبیر از اروپا و سطح علمشان کسب کرده بود، اقدام به تاسیس این مدرسه کرد .

2-  رسیدگی به وضع مالی: امیرکبیر در دورانی که  صدراعظم بود با رشوه‌خواری مبارزه کرد و دستور داد دریافتی‌های بی‌حساب و مواجب بی‌جهتی که عده‌ای از دستگاه‌های دولتی دریافت می‌کنند را قطع کنند. او حتی برای شاه نیز مقدار حقوق مشخصی قرارداد و اوضاع مالیات‌ها را سر و سامان بخشید.

3-  اصلاح سیاست خارجی: امیرکبیر در مدت صدارت خود سعی نمود روابط خود را با کشورهای همسایه و اروپایی  بهبود بخشد. او این اقدامات را به صورت تأسیس سفارت‌خانه‌های دائمی در لندن و سن‌پترزبورگ، ایجاد کنسولگری در بمبئی، عثمانی و قفقاز انجام داد .

4-  اصلاحات مذهبی: یکی دیگر از اقدامات درست و مناسب امیرکبیر منع قمه زنی بود که در آن زمان رایج شده بود. هر چند که عده زیادی به مخالفت با او برخاستند، اما او با پافشاری در این زمینه سعی کرد وضعیت عزاداری و روضه خوانی‌ها را در سطح کشور بهبود بخشد.

5-   برقراری نظم در جامعه: یکی دیگر از اقدامات میرزا‌تقی‌خان برقراری نظم در جامعه بود. در پي نظمي که او در جامعه ایجاد کرد، کمتر ظالمي قادر بود بر بيچارگان فقير تعدي کند و نیز دزدي و هرزگي و شرارت را درجامعه به حداقل رسانيد.

6-  توجه ویژه به صنایع کوچک:  اقتصاد ایران در سال‌های نخست قاجار مبتنی بر کشاورزی بود البته در سال‌های نخست صدارت امیرکیبر بخش کشاورزی به‌شدت دچار بحران بود که به دلیل خشک سالی و ضعف امنیت در مناطق مختلف چنین مشخصه‌ای پیدا کرده بود. در کنار آن بحث صنایع کوچک و محلی مطرح بود که با توسعه تعاملات اجتماعی و اقتصادی موضوع به صنعت ملی یا منطقه ای مبدل شد. یکی از الگوهای خاص توسعه صنعتی امیرکبیر تقلید از روش‌ها و صنایع توسعه یافته در دیگر کشورها بود.
شاخص ترین اقدامات او در حوزه صنعت به شرح ذیل است:
تأسیس کارخانه تصفیه شکر و قندسازی در مازندران
تأسیس کارخانه بلورسازی در تهران
تأسیس کارخانه بلورسازی اصفهان
تأسیس کارخانه بلورسازی قم
تأسیس کارخانه کاغذسازی در تهران
تأسیس کارخانه حریربافی در کاشان

اقداماتی که لازم است دولت در راستای اقدامات امیر کبیر اجرا کند:
همانطور که بیان شد، امیر کبیر با تاسیس مدرسه دارالفنون سعی در افزایش سطح اطلاعاتی و دانش مردم آن زمان ایران داشت، در حال حاضر بعد از انقلاب اسلامی با افزایش مدارس و دانشگاه‌ها خوشبختانه سطح اطلاعات مردم بالا رفته و تعداد کم‌سوادان و بی‌سوادان کاهش یافته است اما هنوز جای کار دارد و البته سیستم آموزشی نیز دارای ایراد‌های اساسی می‌باشد که باید رفع شود.
در آن زمان امیرکبیر به شدت به مقابله با رشوه خواری و حقوق بالا پرداخت و در حال حاضر نیز شاهد حقوق‌های نجومی توسط برخی افراد هستیم که متاسفانه آن طور که باید با این افراد برخورد نشد و به عبارتی روی این موضوع سرپوش گذاشتند و اگر بخواهند امیر کبیروار عمل کنند، باید حتما با این افراد برخورد جدی تری شود.
در بحث‌های مذهبی متاسفانه شاهد این موضوع هستیم که یک سری فرقه‌های جدید به وجود آمده و در حال تحریف عزاداری‌ها ‌هستند لذا لازم است برخورد جدی صورت گیرد همانطور که امیرکبیر به مقابله جدی با فرقه بابیه و قمه زنی پرداخت.
مقام معظم رهبری به بنگاه‌های اقتصادی کوچک اهمیت فراوانی می‌دهند به طوری که فرمودند«الان چندین هزار کارگاه و کارخانه‌ی کوچک در کشور هست؛ اگرچنانچه این آماری که به من داده‌اند و بنده گفتم که شصت درصد از اینها الان دچار بیکاری و تعطیل هستند درست باشد، خسارت است» لذا همانطور که امیر کبیر جهت راه‌اندازی چرخ اقتصاد کشور به صنایع و بنگاه‌های کوچک توجه کرد، لازم است دولتمردان نیز در این راستا حرکت کنند تا هم اقتصاد مملکت اوضاع بهتری پیدا کند و هم موضوع اقتصاد مقاومتی در سطح کشور تحقق یابد.

انتهای پیام/3
 
Share/Save/Bookmark
کد مطلب:۸۱۱۱
کلمات کليدی: خراسان‌تایم , دولت , امیرکبیر