سه شنبه ۱۹ بهمن ۱۳۹۵ ساعت ۲۲:۳۹
باران مشکلات و چتر بسته حمایت

زخم بیکاری بر تن مرزنشینان/اینجا بازارچه‌ها فقر دادوستد می‌کنند

مرزنشینان خراسان جنوبی در کنار بازارچه مرزی ماهیرود به عنوان گلوگاه اقتصادی جنوب شرقی کشور سهم شان از گردش مالی صادرات کالای این بازارچه تنها رنج، درد و بیکاری بوده است.
زخم بیکاری بر تن مرزنشینان/اینجا بازارچه‌ها فقر دادوستد می‌کنند
 
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی خراسان تایم به نقل از خبرگزاری مهر؛ خراسان جنوبی به واسطه وجود مرزنشینان غیور و میهن دوست امن‌ترین مرزهای کشور را دارا است. اما چند سالی است که این دلیرمردان مشکلاتی را به جان می‌خرند که گویی حتی تحمل درد آن برای برخی از مسئولان دشوار است. چرا که علی رغم فریادهایشان، گوشی برای شنیدن یافت نمی‌شود و یا قامتی برای حل آن‌ها قیام نمی‌کند.

آری چند سالی است که فقر، محرومیت و خشکسالی در مرزهای خراسان جنوبی بیداد می‌کند و مرزنشینان چشم به دستان بسته مسئولان بسته‌اند شاید فرجی باشد و گره‌ای به دست مدیری دلسوز از کارشان باز شود.

در این میان بازدیدهای مسئولان از مرزهای استان نه تنها دردی را درمان نمی‌کند بلکه برخی از وعده و وعیدها در جاده‌های خاکی مرز تا مرکز استان گم می‌شود و حتی بر روی میز مسئولان نیز نقش نمی بنند.

شاید این مسئولان هنوز نمی‌دانند که مرز ماهیرود در کنار تمام درخشش‌هایی که در صادرات دارد، زخم‌های زیادی را بر خود حس می‌کند و شاید تاکنون کسی برایشان نگفته است که ساکنان مرز اعم از کسبه، راننده‌ها و تجار برای تهیه آب مصرفی روزانه‌شان باید صدها سراب را پشت سر بگذارند چرا که به گفته برخی ساکنان آبرسانی با تانکر هم دردی را درمان نکرده است.

شاید برخی از مسئولان هنوز نمی‌دانند که مغازه داران و کسبه‌های ساکن در مرز تمام سرمایه‌شان را برای دست و پا کردن دُکانی ۱۴ متری فروخته‌اند و حال در مردابی از مشکلات فرو رفته‌اند.


ساعتی پای درد دل مرزنشینان
قدم در بازارچه می‌گذارم. نگاه‌های زیادی بر من خیره شده... از راننده افغانی تا کسبه ایرانی، همه با نگاهی پرسشگرانه به دفتر و قلمم چشم دوخته‌اند. جای بسی تعجب است که صحبت کردن در مورد مشکلاتشان برایشان تازگی ندارد و وقتی سخن از حل مشکل به میان می‌آید، لبخندی می‌زنند و می گویند: «بارها در مورد مشکلات سخن گفته شده و اوضاعی بهتر از پیش را نمی‌یابیم».

اما برخی دیگر که گویی مشکلات، محاسنشان را سپید رنگ کرده است، از مشکلات کهنه‌ای سخن می گویند. یکی از ضررهای میلیونی‌اش حرف می زند و دیگری  از مشکلات موجود در تعاونی‌های مرزنشینان.
برخی دیگر هم از مشکلاتی مانند برق، نبود امکانات پزشکی و کمبود آب شرب مصرفی صحبت می‌کنند.
مغازه داران مرزی تنها ضرر به جیب می‌زنند
نماینده مغازه داران در بازارچه مرزی ماهیرود در گفت و گو با خبرنگار مهر بیان کرد: در حال حاضر ۱۵ مغازه در این بازارچه خرده فروشی می‌کنند.
حمید خسروی با اشاره به مشکلات پیش روی مغازه داران، اظهارکرد: این افراد تمام سرمایه خود را اعم از گوسفند و زمین‌های کشاورزی فروخته‌اند تا در این بازارچه سرمایه گذاری کنند.
عدم توجه به مشکلات مرزنشینان عواقبی را ایجاد خواهد کرد چرا که برای تامین مخارج زندگی مجبور خواهند بود به هر کاری دست بزنند و از هر روشی استفاده کنندوی با بیان اینکه مشکلات زیادی پیش روی مغازه داران است، افزود:همچنین این افراد به جای سود، تنها ضرر می کنند.
خسروی ادامه داد: مغازه ما یک اتاق ۱۴ متری است که علی رغم درآمد پایین، ماهانه باید ۳۰۰ هزارتومان را بابت اجاره بپردازیم.

وی با بیان اینکه هر مغازه دار در ماه به طور متوسط ۲۰ روز فعالیت مفید دارد، گفت: این در حالی است که روزانه قریب به ۱۰ هزار تومان برای رفت و برگشت هزینه می کنیم .

خسروی اظهار کرد: به دلیل برخی مشکلات مانند بسته بودن مرز در برخی اوقات و به فروش نرسیدن مواد خوراکی، با فاسد شدن برخی اقلام مواجه می شویم که این خود نیز ضررهای زیادی به ما وارد می کند.
وی بیان کرد: عدم توجه به مشکلات مرزنشینان عواقبی را ایجاد خواهد کرد چرا که برای تامین مخارج زندگی مجبور خواهند بود به هر کاری دست بزنند و از هر روشی استفاده کنند.


ساماندهی مرز ماهیرود به تعاونی مرزنشینان واگذار شود
مدیرعامل شرکت تعاونی مرزنشینان درح با اشاره به مشکلات پیش روی تعاونی‌های مرزنشین بیان کرد: باید این تعاونی‌ها موردحمایت ویژه قرار گیرند.

مرتضی معذیان ادامه داد: حمایت تعاونی‌های مرزنشین می‌تواند در ماندگاری جمعیت روستایی مرزی نقش شایسته‌ای داشته باشد.

وی با اشاره به تعاونی مرزنشینان روستای درح اظهار کرد: این تعاونی دارای بیش از ۱۱ هزار و ۵۰۰ عضو است.
معذیان خواستار واگذاری ساماندهی بازارچه مرزی ماهیرود به تعاونی مرزنشینان درح شد و افزود: در حال حاضر ساماندهی این بازارچه به تشکل‌هایی خارج از منطقه مرزی داده‌شده است.

درآمد حاصل از بازارچه بر سر سفره تعاونی مرزنشینان برود
مدیرعامل شرکت تعاونی مرزنشینان درح با اشاره به فروش و صادرات سوخت مرزی اظهار کرد: ۴۰ درصد از سوخت حاصل از این امر به تعاونی مرزنشینان درح واگذار شود.
خوشبختانه بازارچه مرزی ماهی رود از رشد مطلوبی برخوردار بوده اما مردم و  مرزنشینان از آن سهمی نمی برندوی با تاکید بر اینکه باید درآمد حاصل از بازارچه به سفره تعاونی مرزنشینان برود، گفت: درح در منطقه ای محروم از خراسان جنوبی واقع شده و باید مورد توجه قرار گیرد.

معذیان با اشاره به کارت الکترونیک مرزنشینان بیان کرد: متاسفانه با توجه به قوانین دریافت این کارت، دو سوم جمعیت تعاونی مرزنشینان درح از این ظرفیت بهره مند نمی شوند.
وی ادامه داد: خوشبختانه بازارچه مرزی ماهی رود از رشد مطلوبی برخوردار بوده اما مردم و  مرزنشینان از آن سهمی نمی برند.


ساماندهی بازارچه مرزی ماهیرود به تعاونی مرزنشینان درح داده شود
نماینده مردم نهبندان و سربیشه در مجلس شورای اسلامی گفت: باید برای فراهم آوردن زیرساخت های بازارچه مرزی ماهی رود تلاش شود.

نظر افضلی با اشاره به محرومیت خراسان جنوبی اظهار کرد: باتوجه به خشکسالی های چند ساله باید به سمت اقتصاد صنعتی برویم.

افضلی با بیان اینکه باید در برنامه ریزی ها افق بلندی داشته باشیم، افزود: همچنین باید زیرساخت های لازم برای اجرای برنامه ها فراهم شود.
وی با اشاره به ظرفیت های بازارچه مرزی ماهی رود خراسان جنوبی اظهار کرد: باید این بازارچه را به طور مطلوبی مدیریت کنیم.
نماینده مردم نهبندان و سربیشه در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: بازارچه مرزی ماهیرود می تواند بستری مناسب برای ایجاد اشتغال جمعی از مردم باشد.
وی با اشاره به فعالیت های تعاونی مرزنشینان درح بیان کرد: سهم این تعاونی باید پررنگ تر دیده شود.
افضلی ادامه داد: در صورت امکان، ساماندهی بازارچه مرزی ماهیرود به تعاونی مرزنشینان درح داده شود.
ایجاد درمانگاه در مرز ماهیرود
سرپرست فرمانداری سربیشه هم با تاکید بر ضرورت تقویت تعاونی های مرزنشینان گفت: باید در بازارچه مرزی ماهی رود از نیروهای بومی بکارگیری شود.
محمد جواد فلاحی با اشاره به وسعت مرزهای خراسان جنوبی اظهار کرد: در حال حاضر سومین مرز وسیع  بین الملی صادرات در کشورهستیم.
فلاحی با بیان اینکه باتوجه به محرومیت خراسان جنوبی، درآمد بازارچه مرزی ماهیرود مطلوب است، گفت: باید بخشی از درآمد این بازارچه به خزانه برگردد.

وی با اشاره به ظرفیت ها و امکانات موجود در بازارچه مرزی ماهیرود، اظهار کرد: به زودی درمانگاهی در این بازارچه ایجاد می شود.

فلاحی با بیان اینکه باید واردات و صادراترا در کنار هم داشته باشیم، افزود: وضعیت کنونی دولت به دلیل شرایط حاکمیتی  ما است.

وی با اشاره به منطقه ویژه اقتصادی بیان کرد: تنها بازارچه ای هستیم که مردم و بخش خصوصی  در این منطقه مشارکت دارند.

سرپرست فرمانداری سربیشه با بیان اینکه تعاونی های مرزنشین در استان باید تقویت شوند، افزود: تاکنون برای تقویت این تعاونی ها اقدامات زیادی انجام شده است.

وی با اشاره به نقش بسزایی مرزنشینان در روستاهای مرزی، اظهار کرد: باید با حمایت این افراد، از مهاجرت آن ها جلوگیری کنیم.
سرپرست فرمانداری سربیشه  اظهار کرد: باید در بازارچه مرزی ماهی رود از نیروهای بومی بکارگیری شود

.

تامین برق مازاد ماهیرود نیازمند ۴ میلیارد تومان اعتبار بازارچه مرزی
معاون برنامه ریزی و مهندسی شرکت توزیع نیروی برق خراسان جنوبی گفت: تامین برق مازاد بازارچه مرزی ماهیرود نیازمند ۴ میلیارد تومان اعتبار است.

مهدی دادگر با بیان اینکه در ابتدای امر، برق رسانی برای ایستگاه ها و برج های این بازارچه تعریف شده بود، افزود: بعد از گذشت زمان نیز پایانه مسافربری، گمرک و دیگر تاسیسات به کاربری اضافه شده است.
دادگر با بیان این مطلب که با وجود این شرایط نیز برق رسانی به این دستگاه ها انجام می شود، گفت: اگر متقاضی نیازمند برق مازاد باشد، احداث شبکه و زیرساخت ها به عهده خودش است.

معاون برنامه ریزی و مهندسی شرکت توزیع نیروی برق خراسان جنوبی بیان کرد: برق رسانی در خارج از محدوده شهری باید از نزدیک ترین محل ممکن انجام شود.

وی ادامه داد: در این راستا برای تامین برق مازاد بازارچه باید ۵۰ کیلومتر از درح تا ماهیرود احداث شبکه شود که این امر نیازمند چهار میلیارد تومان اعتبار است.

اینگونه که پیداست دغدغه مرزنشینان روز به روز فزونی می یابد و بنا به گفته برخی از آن ها عدم توجه مسئولان، مرزنشینان را از کار در مرز جدا کرده و به سمت اعتیاد خواهد کشاند.
 کاش حمایت از مرزنشینان تنها در سخنرانی و شعار خلاصه نشود و قبل از دیر شدن نیز اقدامی ریشه ای برای حل مشکلاتشان انجام دهیم.
Share/Save/Bookmark
کد مطلب:۳۴۸۸
کلمات کليدی: بیکاری؛ تن؛ مرزنشینان؛بازارچه‌؛ فقر